SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRVI KVARTAL
 
AB InBev povećao obujam prodaje u prvom kvartalu, neto dobit blago smanjena
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.05.2018. - 15:39:02
LONDON - Belgijsko-brazilski pivarski div AB InBev izvijestio je u srijedu o većem obujmu prodaje vodećih brendova Budweiser, Stella Artois i Corona u prva tri ovogodišnja mjeseca ali mu je neto dobit blago smanjena zbog troškova poreza.

"Naši svjetski brendovi ponovo su ostvarili ​​solidne rezultate, uz rast prihoda za 7,9 posto na globalnoj razini i za 12,2 posto izvan matičnih tržišta", izvijestila je tvrtka, ističući da se brendovi obično u inozemstvu prodaju po višoj cijeni.

Ukupni prihodi porasli su 4,7 posto, na 13,1 milijardu dolara. Porasli su i prihodi od prodaje po litri, podupirući rast dobiti prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za 6,6 posto, na nešto manje od pet milijardi dolara.

Neto dobit smanjena je pak jedan posto, na 1,44 milijarde dolara, budući da su troškovi poreza u SAD-u poskočili više od 50 posto, na 673 milijuna dolara, zbog prilagodbe vrijednosti financijskih proizvoda za zaštitu od rizika i promjene u knjiženju pojedinih poreznih odbitaka.

"U drugom tromjesečju veselimo se prilikama koje donosi Svjetsko prvenstvo u nogometu s Budweiserom kao globalnim sponzorom", poručuju iz AB InBev-a.