SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZVORI
 
Abdić navodno prisvojio tri milijuna eura s Agrokomercovog računa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.08.2013. - 10:50:32
SARAJEVO - Nekadašnji glavni čelnik velikokladuškog "Agrokomerca" Fikret Abdić, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za ratne zločine, uspio se dokopati oko tri milijuna eura koji su bili pohranjeni na računu tvrtke "Agrokomerc" u jednoj banci u Beču, tvrdi u utorak sarajevski "Dnevni avaz".
Prema navodima ovog lista, Abdić, koji je iz zatvora u Hrvatskoj pušten prošle godine, ovih je dana boravio u Beču gdje je na svoj šifrirani račun prebacio novac koji se nalazio na računu "Agrokomerca".

Navodno je riječ o iznosu koji premašuje šest milijuna konvertibilnih maraka (3,069 milijuna eura), a ta su sredstva bila na na posebnom računu kojega su austrijske vlasti zamrznule 1995. godine na zahtjev vlasti Republike Bosne i Hercegovine.

Prema "Avazovim" izvorima, račun je deblokiran još 2003. godine, a Abdić se u Austriji predstavio kao ovlašteni potpisnik i tako podigao novac.

Ravnatelj Agencije za privatizaciju Federacije BiH Šuhret Fazlić potvrdio je kako ima informacije da je "Agrokomercov" račun u Beču ispražnjen, a da je u tijeku istraga kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo.

"Saznali smo da je 'Agrokomerc' u Beču ukinut prije više od godinu dana te da je neka fizička osoba formirala novo poduzeće. Još ne znamo u kakvoj je vezi ranija tvrtka s novoformiranom", kazao je Fazlić.

Konstatirao je kako je očevidno riječ o propustu bosanskohercegovačkih vlasti.

"Upravo zato što nitko nije reagirao Abdić se i u Hrvatskoj dočepao vrijedne imovine 'Agrokomerca' koju sada zbog zastare ne možemo vratiti", podsjetio je Fazlić.

Fikret Abdić je prije rata bio direktor "Agrokomerca". Ta je tvrtka tijekom ratnih sukoba gotovo u cjelosti opljačkana a pokušaji njezine obnove nakon rata nisu uspjeli.

Abdić je nakon propasti njegove paradržavne tvorevine u zapadnoj Bosni pobjegao u Hrvatsku gdje mu je potom suđeno zbog ratnih zločina.

Proglašen je krivim i osuđen na petnaest godina zatvora, a u ožujku 2012. godine pušten je na slobodu nakon što je izdržao dvije trećine kazne.