SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRITISCI
 
Adecco: Blagi rast prihoda, neizvjesnost na ključnim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.08.2018. - 13:59:49
MILANO - Najveća svjetska agencija za posredovanje pri zapošljavanju Adecco izvijestila je o blagom rastu prihoda u drugom tromjesečju zbog neizvjesnosti na ključnim europskim tržištima koja je potaknula potražnju za radnicima na određeno vrijeme. Gospodarski rast u Europi usporio je u drugom tromjesečju, zakočivši zapošljavanje radnika na neodređeno vrijeme, naglašavaju u Adeccu, ukazujući i na niz drugih problema koji muče kompanije.

„Puno je elemenata koji nisu bili povoljni za rast, poput izbora u Italiji, Brexita, neizvjesnosti u Kataloniji, štrajkova u Francuskoj", naglasio je izvršni direktor Adecca Alain Dehaze u priopćenju objavljenom u četvrtak.

"Ta je neizvjesnost - iako u vrlo ograničenom opsegu - poticala kompanije na pojačano fleksibilno zapošljavanje", tumači Dehaze.

Ukupni su prihodi švicarske tvrtke u drugom tromjesečju porasli jedan posto, na 6,1 milijardu eura.
Neto dobit pala je 11 posto, na 170 milijuna dolara, budući da je tvrtka pojačala ulaganja u modernizaciju i restrukturiranje poslovanja.
Najsnažniji rast prihoda Adecco je zabilježio u Italiji, za 11 posto ako se isključe faktori poput valutnih tečajeva i broja radnih dana.
Upravo je u Italiji neizvjesnost posebno izražena zbog izbora koji su u konačnici na vlast doveli populističku vladu, napominje agencija AFP. Rim je u međuvremenu već postrožio ograničenja za otpuštanje radnika.

U Francuskoj, Adeccoovom najvećem tržištu, prihodi su porasli osam posto zahvaljujući zapošljavanju radnika na određeno vrijeme, u prvom redu u proizvodnom, logističkom i automobilskom sektoru.

I u Francuskoj su na snazi zakoni o radu koji otežavaju smanjivanje broja zaposlenih u lošijim poslovnim razdobljima, što po tumačenju poslodavaca predstavlja kočnicu za zapošljavanje radnika na neodređeno vrijeme.

„Utjecaj štrajkova jasno se osjetio, no teško ga je izraziti u brojkama kada je u pitanju zapošljavanje", rekao je Dehaze.

Švicarska je kompanija snažan rast prihoda zabilježila i u Velikoj Britaniji i u Irskoj, za šest posto, djelomično zahvaljujući novim poslovima. Irska će najsnažnije osjetiti izlazak Velike Britanije iz EU u slučaju da London ne uspije pregovorima ishoditi lakši pristup jedinstvenom euruopskom tržištu.

U Španjolskoj i Portugalu Adeccovi su prihodi porasli pet posto, potpomognuti oporavkom španjolskog gospodarstva i neizvjesnošću izazvanom katalonskim pokretom za neovisnost.

U SAD-u su pak porasli tri posto, najsnažnije u tri godine, unatoč sve većim poteškoćama poslodavaca u pronalaženju radnika.