SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLOVI
 
Adriadiesel obavlja remont dieselskog motora iz Nuklearne elektrane Smolensk
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.08.2019. - 15:46:23
KARLOVAC - Za AO Koncern Rosenergatom, podružnicu OAO Koncern Rosenergatom, Adriadiesel će napraviti remont dieselskog motora 12ZV40/48 iz Nuklearne elektrane Smolensk, proizvedenog još davne 1978. godine u pogonima Adriadiesela.

Nakon 42 godine rada, dieselski motor težak 84 tone potrebno je obnoviti, te će ga dopremiti jedan od najvećih zrakoplova na svijetu, Antonov 124-100 čije slijetanje u Zagrebačku zračnu luku „Franjo Tuđman" je planirano oko 15:00 u ponedjeljak 19.8.2019.

Nakon slijetanja, dieselski motor će biti prebačen na specijalnu prikolicu te će u večernjim satima izvanrednim prijevozom biti dopremljen do Adriadiesela u Karlovcu. Završetak remonta kao i odvoz navedenog motora planiran je za kraj 2019. godine.

Adriadiesel je vodeća tvrtka za proizvodnju dieselskih motora i opreme za energetska i tehnološka postrojenja u jugoistočnoj Europi. 

Danas u nuklearnim postrojenjima diljem svijeta radi preko 50 Adriadieselovih generatorskih setova koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani. Zanimljivost je da su posljednji generatori koji su se ugasili danima nakon eksplozije reaktora u Černobilskoj elektrani bili upravo Adriadieselovi havarijski generatori i to ne zbog kvara već zbog - nestanka goriva.

Smjer daljnjeg razvoja Adriadiesela je usredotočiti se na energetiku iz obnovljivih izvora i nuklearni sektor te sačuvati bazu postojećih poslova u brodskoj industriji:

„Adriadiesel je dokazano stručan partner koji nudi kvalitetan servis dieselskih motora - generatorskih setova na brodovima u plovidbi ili na doku bilo gdje u svijetu. Također, iznimno smo ponosni i na servise, remonte i tehničku podršku na dieselskim motorima u nuklearnom sektoru u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini", rekao je Nenad Končar, predsjednik uprave direktor Adriadiesela.