SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUBICI
 
Adris bi zbog Agrokorove nagodbe mogao izgubiti 800 milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Istre
Datum objave: 21.06.2018. - 10:10:30
ROVINJ - Privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank s 39,2 posto vlasničkog udjela, te prema kojem će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto. 

Nagodba je s nezadovoljstvom dočekana u rovinjskom Adrisu, iz kojeg su poručili kako "uz sva njihova nastojanja i želju da se postigne nagodba, Adris ne može podržati nagodbu vjerovnika koja nije ni pravedna ni poštena". Iz Rovinja su također poručili kako je upitna zakonitost cijelog postupka, te da će vrijeme pokazati koliko je prihvaćena nagodba u hrvatskom nacionalnom interesu.

Rovinjska kompanija bila je jedna iz skupine onih koji su se protivili prihvaćanju nagodbe po predloženom modelu, no za razliku od ostalih kompanija iz tog bloka koje su Fabris Peruško i njegovi suradnici do glasanja uspjeli smekšati i pridobiti na svoju stranu, u Adrisu su i nakon glasanja privremenog vjerovničkog vijeća ostali dosljedno protiv. Glavni kamen spoticanja je, kako su i ranije spominjali, primjena tzv. EMP odnosno Entity Priority Modela po kojem, poručivali su iz Adrisa, u postupku namirenja bolje prolaze vjerovnici koji imaju veći broj nekvalitetnih jamstava od onih koji imaju manji broj kvalitetnih.

Naime, po tom modelu Adris Grupi pripada 1,4 posto vlasništva Agrokora s time da je imala dvije vrste potraživanja. Ukupna izloženost Adris Grupe prema Agrokoru je 160 milijuna eura, a čine je dva manja kredita u ukupnom iznosu od 23 milijuna eura koje će kompanija naplatiti u potpunosti, te veći kredit od 137 milijuna eura za koji će naplata biti samo 15 posto, odnosno 28 milijuna eura.

Problem su kod ovog većeg kredita kolaterali koji su planiranim zrcaljenjem društava, odnosno seljenja poslovanja u nove kompanije, postali loši, odnosno nenaplativi u kompanijama u kojima su izdani. Tako bi Adris mogao izgubiti, procjenjuje se, čak 800 milijuna kuna. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.