SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAGA
 
Adris zbog Save Re pod istragom slovenske agencije za tržište vrijednosnih papira
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.02.2017. - 12:17:52
LJUBLJANA - Adris Grupa se zbog Save Re našla pod istragom slovenske agencije za tržište vrijednosnih papira.

Razlog - prikrivanje stvarnog udjela kojeg rovinjska kompanija drži u slovenskom osiguravatelju.

Prema podacima do kojih je došao Siol.net to se događa već nekoliko godina. U Adrisu već godinama kupuju dioonice Save Re. to čine, tvrdi se, na netransparentan način, preko skrbničkih računa otvorenih kod hrvatskih banaka. Na taj su način "potiho" znatno povećali udjel u Savi Re. još u srpnju 2013. u Adrisu su zajedno s povezanim društvima držali udjel od 9,8 posto Save Re. Njihov udjel već je tada bio znatno veći jer su preko skrbničkog računa u Raiffeisen banci držali još 4,4 posto udjela. 

Već je tada Adris držao ukupno 14,2 posto udjela u Savi Re. To znači da je prema zakonu već tada prešao 10-postotni vlasnički prag o čemu je morao obavijestiti Savu Re. No, Adris to nije učinio. Štoviše, nastavili su kupovati dionice pa su tako u ožujku prošlke godine kupili dodatnih 4,4 posto udejela sklonjenih na skrbničkom računu kod Zagrebačke banke, a niti o toj kupnji nikoga nisu izvijestili. U lipnju prošle godine Adris je izvijestio kako zajedno s povezanim osobama drži više od 19 posto Save Re odnosno 21 posto dionica s glasačkim pravima. Za otkriće ovako visokog udjela Adrisu je, dakle, trebalo gotovo tri godine. 

Te je poslove sada odlučila provjeriti Agencija za tržište vrijednosnih papira.

U agenciji to nisu željeli komentirati uz dodatak kako u slučaju kršenja zakonskih propisa može izreći mjeru nadzora odnosno izdati odluku o prekršaju. Zamrzavanje ili oduzimanje glasačkih prava nije predviđeno zakonom.

U Adrisu cijeli slučaj ne žele komentirati. Pojasnili su da Adris Grupa želi biti regionalni lider u svim djelatnostima kojima se bavi.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.