SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STEČAJ
 
Agrokomerc otišao u stečaj
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 14.01.2019. - 09:03:51
VELIKA KLADUŠA – Opštinski sud u Bihaću donio je odluku o uvođenju stečajnog postupka u preduzeću Agrokomerc iz Velike Kladuše, a za stečajnog upravnika imenovan je Šefik Smlatić.

U rješenju suda, donetom u petak, navodi se da je utvrđeno da je to preduzeće obustavilo plaćanje obaveza i osnovnu djelatnost kojom se bavi, te da ne isplaćuje plate i doprinose, pišu Nezavisne novine.

Dodaje se takođe da je istekao zakonski rok u trajanju od tri godine u kojem je Vlada Federacije BiH, kao titular imovine preduzeća, trebalo da izvrši finansijsku konsolidaciju i objavi njene rezultate, a to nije učinjeno.

Sudskom odlukom je navedeno da Agrokomerc posjeduje dovoljno imovine, čijom prodajom bi mogla da se izmire dugovanja prema povjeriocima, a oni su pozvani da prijave i dokumentuju svoja potraživanja.

„Pripremio sam izveštaj na oko 300 stranica i detaljno sam obrazložio razloge zbog kojih je potrebno uvesti stečaj. Zakon o stečaju je jasno definisao kada se on uvodi, a to je pri nastupanju platežne nesposobnosti", kaže novoimenovani stečajni upravnik, Šefik Smlatić.

Odlukom suda nije zadovoljna Uprava Agrokomerca, koja je istakla da će u predviđenom zakonskom roku podnijeti žalbu.

„O tome smo obavestili Vladu FBiH, jer po ovom rešenju imamo pravo žalbe u roku od osam dana. Mi ćemo iskoristiti taj pravni lijek i žalićemo se Kantonalnom sudu u Bihaću. Dok oni ne donesu konačnu odluku, mi nastavljamo s redovnim radom", poručio je Mirsad Hamidović, vršilac dužnosti direktora Agrokomerca.

Dodaje da je firma protekle godine kroz vlastito poslovanje obezbjedila uslove za penzionisanje 115 bivših radnika, a spremni su dogovorno izmiriti i dugovanja prema komitentima koji su ih tužili.

Međutim, Smlatić smatra da su sve mogućnosti da se Agrokomerc ekonomski revitalizuje propale nakon što je kroz izvršne sudske presude prodat dio prehrambene industrije.

Tvrdi da je preduzeće samo u posljednjih šest godina ostvarilo gubitke veće od 70 miliona maraka (35,79 miliona evra), dok je ukupne gubitke u ovom trenutku nemoguće utvrditi.

Uprava Agrokomerca je, međutim, uverena da je postupak pokretanja stečaja izlobiran od strane određenih interesnih grupa s kojima povezuju i novoimenovog stečajnog upravnika, što on demantuje.

Agrokomerc je svojevremeno bio nosilac ekonomskog razvoja Velike Kladuše, ali i cijelog bihačkog okruga i jedan od najuspešnijih prehrambenih kombinata u bivšoj Jugoslaviji koji je zapošljavao više hiljada radnika.