SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USLOVNO ODOBRENJE
 
Agrokor će morati da proda 21 trgovinu u Srbiji kako bi preuzeo Mercator
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug / Beta
Datum objave: 26.12.2013. - 12:51:33
BEOGRAD - Savet Komisije za zaštitu konkurencije doneo je rešenje kojim je Agrokoru uslovno odobrio kupovinu Mercatora, saznaje Tanjug u Komisiji.
Komisija je zaključila da se koncentracija ne može odobriti bez primene odgovarajućih strukturnih mera koje podrazumevaju da Agrokor ustupi-proda svoje maloprodajno poslovanje nekom od konkurenata u toj oblasti aktivnosti.

Ovaj uslov se odnosi na 21 prodajni objekat (alternativno 22), u 15 gradova/opština Srbije, ukupne neto prodajne kvadrature od oko 20 hiljada kvadratnih metara.

Komisija je utvrdila sve činjenice ključne za ocenu o tome da li ova koncentracija ispunjava uslove dozvoljenosti u smislu člana 19. Zakona o zaštiti konkurencije, navedeno je u odluci Komisije.

Odlukom je Agrokor dodatno obavezan da izveštava Komisiju o osnovnim aspektima poslovne politike prema dobavljačima, o politici rabata i drugih uslova nabavki, kao i da je informiše o svim promenama do kojih dolazi u saradnji, pre svega, sa grupom onih dobavljača koji spadaju u kategoriju malih i srednjih preduzeća.

Propisane strukturne mere, uz čiju primenu je ova koncentracija odobrena, proizašle su iz analize stanja u predmetnoj maloprodaji na lokalnim geografskim tržištima, pri čemu je Komisija obezbedila izjašnjavanje 23 konkurenta različite tržišne snage i različitog stepena geografskog i teritorijalnog značaja.

U tom postupku obezbeđena su i korišćena izjašnjenja i ocene 25 proizvođača aktivnih u oblasti mlečne industrije, industrije bezalkoholnih pića, industrije mesa, ulja, šećera, konditorskih, kao i hemijskih proizvoda, koji svojom robom snabdevaju kako Agrokor i Merkator, tako i njihove konkurente.

Prikupljeni su i podaci od nadležnih državnih organa, kao što su Agencija za privredne registre, Republički zavod za statistiku, Poreska uprava, kao i informacije od svih velikih trgovinskih lanaca nacionalnog značaja, koji su aktivni na tržištu predmetne maloprodaje u Srbiji i onih koji imaju regionalni ili lokalni karakter.

Komisija je procenila i vertikalne efekte ove koncentracije zbog činjenice da je kompanija Agrokor u Srbiji prisutna preko svoja 22 povezana i aktivna društva, među kojima su i "Dijamant" iz Zrenjanina, "Frikom" iz Beograda, "Kikindski mlin" iz Kikinde...

Ovakvu odluku Komisija je temeljila i na nalazima ekonomske analize tržišta nespecijalizovane trgovine na veliko, i tržišta trgovine na malo u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hrane, pića i duvana za tržište grada Beograda i tržište Srbije u periodu 2010-2012. godina, koju je za potrebe ovog postupka sproveo Institut ekonomskih nauka iz Beograda.