SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PUKLA LJUBAV
 
Ai Weiwei: Zbog diskriminacije odlazim iz Njemačke
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 11.08.2019. - 09:10:02
BERLIN - Izgleda da je ljubav pukla. Godinama je Njemačka bezrezervno i pomalo nekritički gurala kineskog umjetnika Ai Weiweija. Sada joj ovaj predbacuje gušenje kritike i povlađivanje Pekingu.

Ai Weiwei je trenutno najpoznatiji kineski umjetnik. Njegove veze s Njemačkom su vrlo snažne. Međunarodni proboj mu je uspio na Documenti XII u Kasselu 2007. kada je svojim projektom „Bajka", tijekom kojeg je iz Kine na Documenti postavio 1000 stolaca i pozvao 1000 Kineza osvojio simpatije publike i postao međunarodna atrakcija i ljubitelj njemačkih feljtonista.

Kada su ga 2011. kineske vlasti zatočile na tri mjeseca, njemački mediji su bili ti koji su najviše izvještavali o ovom slučaju. Na kraju mu je i Visoka škola umjetnosti u Berlinu ponudila profesorsko mjesto i utočište u njemačkoj metropoli. Ai Weiwei zajedno sa svojim obitelji i suradnicima ovdje već neko vrijeme živi u pomodnoj četvrti Prenzlauer Berg gdje mu se u prostoru jedne biše pivovare nalazi i atelje. Ovdje mu je susjed poznati islandski umjetnik Olafur Eliasson.

No izgleda da ljubav između umjetnika i Njemačke polako kopni. U razgovoru za dnevnik Die Welt i povodom velike retrospektivne izložbe u Düsseldorfskoj galeriji K20/21, kineski umjetnik je nenadano objavio:

„Napuštam Njemačku. Ova zemlja me ne treba". Dovoljno da u stanju šoka zabruje njemački feljtoni. I to iako je već mjesecima poznato da Ai Weiwei traži novi atelje i mjesto djelovanja u New Yorku, točnije u susjedstvu, u saveznoj državi New Jersey. „Njemačka nije otvoreno društvo. Ovdje nema prostora za otvorene rasprave i ne poštuju se mišljenja koja se razlikuju od mainstreama", rekao je odmah na početku razgovora s Die Weltom. I dodao: „Njemačka je usredotočena na zaštitu vlastitog društva", kaže kineski umjetnik za zemlju koja je posljednjih godina primila preko milijun izbjeglica.

Umjetniku najviše smeta povezanost s Kinom. On kritizira njemačku politiku, gospodarstvo i kulturu da prešućuju masivne povrede ljudskih prava u Kini samo kako se ne bi ugrozili odnosi prema najvažnijem trgovinskom partneru. Pritom Kina, prema Aiju, diktira gospodarske uvjete.

Optužbe idu dalje. Kineski novac se nalazi i u filmskoj produkciji. Zbog toga je ček i Berlinale ove godine odbio dva Aijeva filma uvrstiti u program, među kojima je i dokumentarni film „The Rest" o izbjeglicama. Isto je slučaj i s filmom „I Can´t Remeber" kineskog autora Zhou Qinga koji tematizira kinesku „Kulturnu revoluciju". Sve to kako se ne bi naljutilo kineske vlasti i cenzuru.

Zhou, koji također živi u Berlinu, je za DW potvrdio da su svih 13 kineskih filmova koji su ove godine prikazani na Berlinaleu, imali zeleno svjetlo kineskih vlasti. Kada je poznati, i službenom Pekingu zapravo bliski redatelj Zhang Yimou iz neobjašnjenih razloga morao povući svoj najnoviji film „Jedna sekunda", Berlinale je skrušeno umjesto toga pokazao njegov epski film „Hero" koji je u potpunosti po ukusu službenog Pekinga.

Ai Weiweija već godinama zanima isključivo jedna tema: ljudi u bijegu. I na sebe gleda kao na izbjeglicu i u tom svjetlu doživljava i svoj odlazak iz Berlina. I tvrdi da je jedan od razloga odlaska i višestruko diskriminiranje koje je doživio u Berlinu. Ne navodeći o kakvoj diskriminaciji se radi.

Zapravo je Ai Weiweijov boravak od samog početka bio popraćen kritikama. Odmah nakon dolaska kineski umjetnik se žestoko posvađao s njemačkim medijima koji su insinuirali da je, kako bi dobio dozvolu za izlazak iz zemlje, sklopio „deal" s kineskim vlastima. Ova svađa očito nikada nije privedena kraju.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.