SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Ai Weiwei želi kupiti 30 tona dugmadi od tvornice u Croydonu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.03.2019. - 13:10:58
LONDON - Kineski disident i umjetnik Ai Weiwei, želi kupiti 30 tona dugmadi od britanske tvornice u Croydonu koja je pred zatvaranjem.

Weiwei je konceptualni umjetnik poznat po angažiranom djelovanju i zanimljivim umjetničkim djelima. Među njima je i instalacija od Lego kockica u bivšem zatvoru Alcatrazu, gdje je napravio portrete raznih disidenata, uključujući Nelsona Mandelu i Edwarda Snowdena. Neka njegova djela nastala su od tisuća školjki.

"Zamolili su me da podijelim ovu ponudu, kako dugmad ne bi završila na odlagalištu smeća", tvitala je predstavnica tvornice, Amy Clare Tasker.

"Brown & Co Buttons, Croydonska tvornica dugmadi sa 104-godišnjom tradicijom do zatvaranja objekta raspolaže s 30 tona dugmadi."

Pošto je poruka retvitana više tisuća puta, Weiwei se javio upitom: "Mogu li ih ja sve dobiti?"

Sarah Janalli, iz tvrtke Brown & Co Buttons, za Independent je rekla da su vidjeli post, no da još nisu kontaktirali Weiweija. Dodala je da vlada golem interes za njihove gumbe.

"Pokušavamo pregledati sve e-mailove i želimo sve prodati. Drago nam je jer smo sada sigurni da nijedno dugme neće završiti na odlagalištu smeća, što je nevjerojatno".

Ai Weiwei živio je i radio u Kini do trenutka kada je zbog svojih otvorenih kritika upućenih vlastima zbog niske razine ljudskih prava u toj zemlji i upozoravanja na postojanje korupcije 2011. godine zatvoren. Tada je 81 dan proveo u kućnom pritvoru, a potom mu je na četiri godine oduzeta putovnica.

Kineske vlasti svojedobno su od umjetnika tražile 2,4 milijuna dolara zbog navodnog neplaćanja poreza. Umjetnikovi pristaše tada su komentirali da je riječ o politički motiviranoj kazni za Weiweija, prvenstveno zbog oštre osude koju je uputio kineskome komunističkom režimu.

U međuvremenu su kineske vlasti srušile njegov umjetnički studio u Pekingu, a da mu to ranije nitko nije najavio.

Kad mu je dopušteno da napusti Kinu, otišao je u Europu, a od 2015. živi i radi u Berlinu.