SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZELENO SVJETLO
 
AIK banka dobila dozvolu ECB-a za preuzimanje Gorenjske banke
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.02.2017. - 09:48:52
BEOGRAD - Europska centralna banka donijela je jučer odluku kojom je AIK banci Miodraga Kostića odobrila kupovinu dionica slovenske Gorenjske banke. 

Na osnovu ove odluke AIK banka može steći do 100 posto kapitala i glasačkih prava u Gorenjskoj banci. 

Kako su rekli za "Blic" u "MK grupi", "kupovinom akcija Gorenjske banke, AIK Banka namjerava da nastavi sa jačanjem poslovnog uticaja, kao i širenjem svog poslovanja i baze klijenata i partnera izvan granica Srbije". 

- Aktivnosti AIK Banke, poput ove, ne rezultiraju isključivo širenjem saradnje sa lokalnim i EU tržištem na polju bankarskog poslovanja, već i stvaranju pretpostavki za proširenje poslovanja na druge oblasti privrede, čime se jača ekonomska konkurentnost čitave regije, kažu u "MK grupi". 

U siječnju, AIK banka je kupila 13,9 posto akcija Gorenjske banke, postajući tako drugi najveći vlasnik, poslije "Sava" osiguranja (vlasnici 37,7 posto kapitala). Prošle godine, Centralna banka Slovenije naredila je "Sava" osiguranju da proda svoj udio u Gorenjskoj banci, jer "nemaju financijsku snagu da daju Gorenjskoj podršku koja joj je potrebna". 

"Sava" osiguranje je objavilo krajem siječnja da je postiglo dogovor sa još nekoliko vlasnika "Gorenjske banke" da prodaju svoje dionica, koje u zbiru prelaze 50 posto vlasništva banke.