SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
U PLUSU
 
Air Serbia u 2016. ostvarila neto profit od 900.000 evra
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 08.08.2017. - 18:41:04
BEOGRAD - Avio-kompanija Air Serbia zabeležila je u 2016. neto profit od 900.000 evra, saopštio je danas srpski nacionalni avio-prevoznik.

"Ukupni operativni prihodi porasli su za pet odsto na 320 miliona evra, a prihodi od code-share sporazuma povećani su za 24 odsto na 26,7 miliona evra", navodi se u saopštenju i dodaje da je Air Serbia ostvarila neto profit treću godinu zaredom.

Air Serbia navodi da je profit ostvaren u godini u kojoj su pokrenuti prekookeanski letovi ka Njujorku, dok je u flotu uveden prvi širokotrupni avion Airbus A330.

Dobrim rezultatima su doprineli novi kod-šer sporazumi, koje je kompanija potpisala s avio-kompanijama Air Seychelles i Montenegro Airlines, što je dovelo do povećanja ukupnog broja partnerstava na ukupno 19, kao i jačanje postojećih kod-šer sporazuma, posebno sa kompanijama Air Berlin i Etihad, navodi se u saopštenju.

Ove rezultate prati i porast broja putnika na 2,62 miliona, što je rast od tri odsto, kao i porast ukupnog kargo prevoza, koji je povećan na 4.913 tona, što je rast od 31 odsto.

Generalni direktor Air Serbie Dane Kondić izjavio je da je zadovoljan neto profitom i pored značajnih investicija u poslovanje.

"Ove godine usmereni smo na jačanje naših komercijalnih rezultata, unapredjenje efikasnosti našeg poslovanja, kao i na kontrolu troškova i stabilnost bilansa stanja. Početkom 2017. prešli smo na Sabre sistem za rezervacije i prijavljivanja na let, koji je omogućio Air Serbiji da uvede nove personalizovane usluge i podstakne povećanje prihoda, pružajući istovremeno značajan potencijal za digitalizaciju naših usluga", kazao je Kondić, navodi se u saopštenju.

On je rekao da je nedavno preuredjena flota uskotrupnih aviona Airbus A319 i A320 sa 1.500 novih rekaro sedišta, što je povećalo kapacitet na mreži letova na kratkim linijama, a rezultat toga je veća konkurentnost Air Srbije.

"Da bismo osigurali postizanje pozitivnih rezultata i u budućnosti, moramo da nastavimo da odgovaramo zahtevima tržišta i da se prilagodjavamo u našem poslovanju. S jedne strane to znači da iskoristimo naše investicije u tehnologiju da bismo ostvarili prihod i ponudili putnicima veći izbor, dok s druge strane istovremeno poslujemo uspešnije i efikasnije da bismo smanjili troškove", rekao je Kondić.