SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREGOVORI
 
AkzoNobel pregovara o spajanju s američkom Axaltom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.10.2017. - 14:53:10
DEN HAAG - Nizozemski kemijski div AkzoNobel objavio je u ponedjeljak da pregovara s američkim konkurentom Axaltom o spajanju.

"Reagirajući na špekulacije na tržištu, AkzoNobel danas potvrđuje da trenutno vodi konstruktivnu raspravu o spajanju AkzoNobelovog poslovanja s bojama i premazima s američkom Axaltom," navodi se u priopćenju najvećeg proizvođača boja u svijetu.

"Spajanjem na bazi ravnopravnih partnera nastat će vodeći globalni proizvođač boja i premaza", dodaje se.

Bloomberg News ističe da je Axalta vodeći svjetski proizvođač boja za završno bojanje automobila i da bi se "transakcijom povezale dvije kompanije tržišne vrijednosti oko 30 milijardi dolara".

Proteklih mjeseci AkzoNobel branio se od neprijateljske ponude za preuzimanje koju im je uputio američki konkurent PPG, procijenivši njihovu vrijednost na 26,9 milijardi eura.

Nizozemska kompanija ove je godine odbacila tri PPG-ove ponude vrijedne više milijardi eura, sukobivši se na pravnom polju s aktivističkim ulagačem Elliott Advisorsom koji je inzistirao na udruživanju.

Već su ranije najavili da planiraju izdvojiti u samostalnu kompaniju poslovanje s bojama specijalne namjene.

AkzoNobel nastao je 1994. godine spajanjem nizozemskog Akzoa i švedskog Nobela. Danas zapošljavaju 46.000 radnika. U američkoj Axalti zaposleno ih je 13 tisuća.