SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK
 
Aladrović: Nakon 15.11. nećemo plaćati dane u štrajku, to je trošak za proračun
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.11.2019. - 22:38:43
ZAGREB - Sindikati su danas odbili Vladin konačni prijedlog za rast plaća, jer je, kažu, i manji od prošlotjednog. Podsjećamo, Vlada je prosvjetarima ponudila rast plaća od dva posto ako Uredba o koeficijentima ne bude gotova do 30. lipnja. 

Vlada je sindikatima u srijedu umjesto rasta od dva posto koeficijenata ponudili isti iznos u dodacima, a na sve su se to obvezali u pisanom dokumentu. No, sindikati taj sporazum neće potpisati, već nastavljaju s provođenjem referenduma u školama.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV ministar Josip Aladrović pojasnio je ponudu Vlade sindikatima.

"Ponudili smo dva posto. Konkretan sporazum smo stavili na stol. Sporazum za koji ne možemo više komunicirati da je ta ponuda, kao što smo mogli čuti od sindikalnih čelnika, nula plus nula, već da je dva posto", kazao je.

"Što se tiče povratka učitelja u učionice, mi tu imamo vrlo konzistentnu politiku. Šest posto nudimo kroz Temeljni ugovor. Mislim da će tih 6 posto biti prihvaćeno. Dva posto još dodatno za sektor u obrazovanju. Sektor koji je trenutno u štrajku. To je ono što Vlada može učiniti u ovom trenutku u svojim fiskalnim i sistemskim mogućnostima. Naravno, staviti još analizu koeficijenata na stol. To je sve jedan povezani sustav kojem treba pristupiti vrlo cjelovito. Mi smo svjesni da je štrajk u trajanju. Svjesni smo da postoji potencijal da se školska godina produži. Svjesni smo da su ugroženi praznici i učenicima i roditeljima i da to komplicira i učenicima i roditeljima svakodnevne obveze. S druge strane, moramo biti odgovorna Vlada. Moramo ponuditi ono što možemo ispuniti. I to što možemo ispuniti smo stavili na stol u obliku dokumenta koji doslovno sutra može stupiti na snagu", uvjeren je Aladrović.

"Mi smo danas komunicirali da ćemo platiti dane u štrajku do 15. studenog. Željeli smo pokazati dobru volju za dogovorom. Prvi dio studenoga, iskazali smo volju da platimo štrajk, međutim sada ovom ponudom, objektivnih okolnosti za štrajk više nema. Jer plaće rastu osam posto samo u idućoj godini. Plaće u mandatu rastu između 1300 i 1600 kuna u obrazovanju. Smatramo da su ispunjeni uvjeti da se štrajk okonča. Nakon 15.11. smatramo da nema više potrebe, odnosno, nećemo platiti dane provedene u štrajku, jer to je trošak za državni proračun.

Shvaćamo poziciju učitelja. Shvaćamo poziciju da se oni bore za svoja prava. Ali moramo shvatiti koje su mogućnosti Vlade. Moramo shvatiti koje su naše mogućnosti da ne ugrozimo ostale dijelove sustava i da svi djelatnici javnih službi budu na neki način zadovoljni", zaključio je Aladrović u razgovoru za Dnevnik Nove TV.