SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INA
 
Aldott: Ina spremna za strateške izazove, poboljšati strukturu rafinerijskog poslovanja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.07.2017. - 14:35:58
ZAGREB - Predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott kazao je u četvrtak nakon objave rezultata poslovanja za prvu polovicu ove godine, da je kapitalna struktura kompanije vrlo jaka te da je Ina spremna za strateške izazove, dok se fokus kompanije zadržava na poboljšanju strukture rafinerijskog poslovanja.

Ina Grupa u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila neto dobit bez jednokratnih stavki od 608 milijuna kuna, što je znatno više nego u istom razdoblju 2016. kada je iznosila 70 milijuna kuna. Ukupni prihodi od prodaje Ina Grupe dosegnuli su 8,41 milijardu kuna, što je 34 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Prvenstveno je to rezultat viših prihoda od prodaje u djelatnosti istraživanja i proizvodnje te rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo, ističu iz kompanije.

Kako je ustvrdio Áldott, za snažan porast poslovnih rezultata u prvoj polovici ove godine osim dobrog okruženja zaslužni su i veliki napori menadžmenta u pogledu poboljšanja učinkovitosti kompanije.

Povoljnije vanjsko okruženje uspjelo je nadoknaditi pad proizvodnje od 4 posto, što je rezultiralo porastom EBITDA od 26 posto u usporedbi s prvim polugodištem 2016., navodi se u poslovnom izvješću kompanije.

EBITDA je u prvom polugodištu porasla za 168 posto, dosegnuvši 1,39 milijardi kuna, dok je neto dobit premašila 850 milijuna kuna, što je najbolji rezultat od prvog polugodišta 2011. godine. Neto dobit pripisiva imateljima kapitala matice dosegnula je 861 milijun kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju bila 23 milijuna kuna.

"Zaduženost kompanije smanjila se na najniže razine u zadnjih deset godina, tako da je naša kapitalna struktura veoma jaka i Ina je spremna za strateške izazove i projekte koji u budućnosti mogu dati pozitivne vrijednosti za kompaniju", rekao je Áldott.

Upitan o ulaganjima u rafineriju u Rijeci, Áldott je rekao da Ina već godinama priprema ulaganje u tu rafineriju, istaknuvši da je to dugoročan projekt vrijednosti oko 400 milijuna eura, kojim bi se trebala poboljšati struktura prodaje, uz rast proizvodnje za 35 do 40 posto. Kako naglašava, kompanija je u fazi pripremnog projekta koji završava krajem ove godine, nakon čega moraju ići prema odobrenju cijelog projekta.
Na pitanje o rafineriji u Sisku, Áldott je kazao da se rješenje za njenu budućnost može pronaći u zajedničkim strateškim naporima te razgovorima i pregovorima s Vladom kao drugim dioničarima i lokalnim dionicima. Radi toga je, kako je kazao, angažirana konzultantsko-revizorska tvrtke Delloitte s kojom se razmatraju neke opcije.
Áldott je upozorio da je do polovice godine kompanija u sisačkoj rafineriji zabilježila gubitak između 160 i 170 milijuna kuna, rekavši da se to mora smanjiti.

"Naš fokus je poboljšati strukturu rafinerijskog poslovanja. Temeljni problem je što je tržište puno manje nego prije desetak godina, imamo previše kapaciteta tako da naše poslovanje i investicije moramo fokusirati u jednu rafineriju koja može biti snažna u novom okruženju, odnosno na tržištu na kojem je potrošnja klasičnih fosilnih goriva sve manja", ustvrdio je Áldott.

Na novinarsko pitanje je li sve veći gubitak sisačke rafinerije rezultat toga što rafinerija jednostavno ne može poslovati profitabilno ili zbog toga što se prije nekoliko godina svjesno odustala od ulaganja u tu rafineriju, Áldott je kazao da, osim jednog vrlo kratkog razdoblja, nije bilo mogućnosti za ulaganje u rafineriju koje bi bilo isplativo.

"Do sada smo radili sve što je u našoj moći da smanjujemo taj gubitak, ali on još postoji. Bili smo apsolutno transparentni po pitanju njenog poslovanja, a zajedno s partnerima moramo biti fokusirani kako u budućnosti taj gubitak smanjiti", ponovio je Áldott.
Napomenuo je da poslovanje rafinerije u Sisku sigurno nije održivo te se mora financirati iz nekih drugih izvora, što znači da druga poslovanja imaju manji kapacitet za investicije, što, ustvrdio je, nije dobro.