SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLABLJENJE LIRE
 
Alibaba i još neke kineske kompanije traže mete preuzimanja u Turskoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.09.2018. - 08:27:57
ANKARA - Nekoliko velikih kineskih kompanija, uključujući tehnološkog diva Alibabu, aktivno traga za prilikama za kupnju kompanija u Turskoj koje su im postale zanimljive nakon naglog pada vrijednosti turske lire, kazali su izvori upućeni u razgovore.

Razgovori u Istanbulu počeli su sredinom kolovoza, na vrhuncu valutne krize u Turskoj, kazala su za Reuters četiri izvora koji su željeli ostati anonimni jer informacija o kontaktima nije objavljena.

Uz Alibabu koji je ove godine kupio turski maloprodajni lanac Trendyol, u potragu za prilikama u Turskoj dali su se i osiguravatelj China Life Insurance i konglomerat China Merchants Group, kazala su tri izvora.

"U samo tjedan dana sastali smo se s četiri kineske grupe, koje su imale više od 20 sastanaka", izjavio je jedan od izvora, dodajući da su sastanke upriličile vodeće američke investicijske banke.

"Razmatraju gotovo sve moguće prilike", dodao je.

U Alibabi nisu željeli komentirati planove o budućim ulaganjima. U China Life Insuranceu nisu odgovorili na zahtjev za komentar informacije, a u China Merchantsu nisu odmah bili dostupni za komentar, napominje Reuters.

Kineske su kompanije zainteresirane za tursku infrastrukturu te za rudarski, energetski, maloprodajni i sektor osiguranja, kazala su tri izvora.
U ovoj je godini turska lira oslabjela nekih 40 posto prema dolaru jer ulagače zabrinjava kontrola turskog predsjednika Tayyipa Erdogana nad monetarnom politikom i diplomatski sukob sa Sjedinjenim Državama.

Unatoč krizi, Turska i dalje bilježi zavidne demografske trendove, zbog čega je u dugoročnoj perspektivi posebno atraktivna kompanijama fokusiranim na potrošače. Ima 80 milijuna stanovnika, a populacija je u prosjeku među najmlađima u Europi, dodaje Reuters.