SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RJEŠENJA
 
Alibaba uz pomoć umjetne inteligencije riješila problem gužvi u prometu
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 16.01.2019. - 17:57:28
PEKING - Grad Hangzhou, nekad peti prometno najzagušeniji kineski grad, rješava problem prometnih gužvi uz pomoć umjetne inteligencije, piše CNN Business. Ako je vjerovati divu online trgovine Alibabi, rješenje je došlo upravo s njihovim izumom - platformom City Brain.

Riječ je o kompleksnom softwareu koji prikuplja ogromne količine podataka u različitim dijelovima tog velegrada sa 7 milijuna stanovnika, poput GPS podataka o lokaciji automobila i autobusa i video sadržaja s prometnih križanja. Sustav zatim analizira podatke u realnom vremenu i koordinira više od tisuću semafora diljem grada kako bi se spriječilo stvaranje prometnih čepova.

Program se testira već dvije godine, a čini se da cijela stvar funkcionira, budući da se Hangzhou s petog spustio na 57. mjesto ove nezavidne ljestvice.

Iz Alibabe su se također pohvalili da je njihov sustav skratio vrijeme putovanja kroz grad, ali i prepolovio vrijeme koje je potrebno hitnoj pomoći i vatrogascima da bi došli do mjesta nesreće.

Dodatno, platforma City Brain počela se koristiti u još nekoliko kineskih gradova, a prošle je godine uvedena i u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru.

U bitku protiv prometnih gužvi uz pomoć umjetne inteligencije krenuli su i Europljani. Volkswagen i Siemens su počeli testirati sustav u njemačkom gradu Wolfsburgu u kojem je smješteno i WW-ovo sjedište.

No, svijet će se ipak morati još strpjeti dok ova tehnologija ne stasa dovoljno da bi postala sastavnim dijelom prometne infrastrukture.

- Čak i najnapredniji pametni gradovi na planeti su tek na samom početku ovog putovanja, a budući da tehnologija nikad ne staje, ljestvica će biti sve viša - stoji u izvješću Instituta McKinsey Global.

Isti institut predvidio je i da bi do 2025. godine ova tehnologija mogla skratiti vrijeme putovanja na posao za oko 15 do 20 posto.

Kao i s mnogim drugim tehnološkim inovacijama i s ovom dolaze i brojna pitanja o zaštiti privatnosti. Sjetite se, Alibabina platforma između ostalog prikuplja i analizira GPS podatke o lokaciji automobila i tako otvara mogućnost da se vaše svakodnevno kretanje nadzire još detaljnije.

Prema nedavnoj anketi koju su provele tehnološka tvrtka Tencent i kineska državna televizija CCTV, skoro 80 posto ispitanika zabrinuto je zbog utjecaja koje bi umjetna inteligencija mogla imati na njihovu privatnost.

- Moramo zaštiti privatnost. To je sigurno - poručio je Wang Jian, direktor Alibabinog odjela za upravljanje tehnologijom.

No, dodao je i kako će benefiti projekata poput platforme City Brain nadmašiti potencijalne probleme i to stoga što će gradovima omogućavati da funkcioniraju uz trošenje što manje resursa.