SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Allianz: Neto dobit porasla 6,8% u prvom kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.05.2018. - 14:57:52
BERLIN - Njemački osiguravajući div Allianz izvijestio je u utorak o većoj neto dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući većim prihodima od ulaganja i manjim poreznim i troškovima restrukturiranja.

Neto dobit porasla je u razdoblju od siječnja do ožujka za 6,8 posto na godišnjoj razini, na 1,9 milijardi eura.

Operativna dobit smanjena je pak 6,0 posto na 2,8 milijardi eura, što u kompaniji pripisuju negativnom utjecaju valutnih tečajeva u iznosu 142 milijuna eura.

Ukupni prihodi gotovo stagnirali na godišnjoj razini, uz stopu rasta od 0,7 posto, dosegnuvši 36,5 milijardi eura.

"Zabilježili smo veće prihode i dobit unatoč tome što su tržišne oscilacije u prvom tromjesečju bile vidljive na operativnoj razini", rekao je izvršni direktor Oliver Baete, pripisujući nižu operativnu dobit jačem euru.

Allianz je u prvom tromjesečju isplatio veće iznose za nadoknadu šteta prouzročenih prirodnim katastrofama u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, izdvajajući 220 milijuna eura potraživanja povezanih sa štetama koje je oluja Friederike u siječnju prouzročila u Europi.

U travnju Allianz je zaključio akviziciju manjinskih udjela u francuskoj kompaniji za osiguranje kredita Euler Hermes, čije su dionice isključili iz kotacije pariške burze.

U grupi procjenjuju da će zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju ostvariti zacrtanu godišnju operativnu dobit od 11,1 milijardu eura, na razini prošle godine, uz moguća odstupanja za plus ili minus 500 milijuna eura.