SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLANOVI
 
Allianz planira kupiti preostali udio u francuskom Euler Hermesu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.11.2017. - 15:27:49
FRANKFURT - Najveći njemački osiguravatelj Allianz objavio je u ponedjeljak da planira za oko 1,85 milijardi eura kupiti dionice francuske kompanije za osiguranje zajmova Euler Hermes koje još nisu u njegovom vlasništvu.

Iz Allianza su naveli da su sklopili sporazum o kupnji 11,3 posto dionica Euler Hermesa po cijeni od 122 eura po dionici u gotovini, čime se njihov udio u francuskoj kompaniji povećava na 74,3 posto.

Namjeravaju također objaviti javnu ponudu za preostale dionice, uz izuzetak onih trezorskih, i to po istoj cijeni.

Cijena od 122 eura viša je za 21 posto u odnosu onu zabilježenu u vrijeme zatvaranja tržišta na kraju prošlog tjedna.

"Povećanje vlasničkog udjela u Euleru Hermesu... logičan je korak za Allianz kojim se kapital raspoređuje u strateška poduzeća sa solidnim poslovnim rezultatima. Također se jača položaj na temeljnim matičnim tržištima, te konkretno na području osiguranja imovine te žrtava", navodi se u priopćenju njemačkog osiguravatelja.

Sporazumom bi se dobit grupe po dionici odmah povećala oko jedan posto dok bi se pokazatelj solventnosti smanjio za četiri postotna boda, navode u Allianzu.

Iz Euler Hermesa su u odvojenom izvješću najavili sastanak nadzornog odbora za kraj prosinca kako bi se utvrdilo službeno mišljenje o Allianzovoj ponudi.

Analitičari Kepler Cheuvreuxa preporučili su dioničarima francuske kompanije da prihvate ponudu njemačkog diva. Ujedno su povisili ciljanu cijenu njezinih dionica s 97 na 122 eura.