SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Allianz: Prihodi u drugom kvartallu porasli 2,9%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.08.2018. - 12:06:49
BERLIN - Nakon uspješnog početka 2018. godine Allianz Grupa nastavila je s dobrim rezultatima i u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Uobičajeni su pokazatelji ostali blizu onima iz drugog tromjesečja prošle godine ili ih i nadmašili, usprkos pritiscima uzrokovanim geopolitičkom nestabilnošću i tečajnim kolebanjima.

Rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio je 6,5 posto, i svi su poslovni segmenti zabilježili snažan rast. Ukupni prihodi porasli su za 2,9 posto na 30,9 milijardi eura (u usporedbi s 30,0 milijardi eura ostvarenih u drugom tromjesečju 2017. godine). Operativna dobit porasla je za 2,3 posto na 3,0 milijardi eura (u usporedbi s 2,9 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije). Segment upravljanja imovinom zabilježio je porast operativne dobiti zahvaljujući većim prihodima, dok su prihodi porasli zahvaljujući većoj imovini klijenata pod upravljanjem (AuM) te boljim maržama. Sve to je više nego nadoknadilo pad operativne dobiti u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja. Segment neživotnih osiguranja zabilježio je stabilnu operativnu dobit. Neto prihodi pripisivi dioničarima neznatno su pali na 1,9 milijardi (u usporedbi s 2,0 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine): negativan utjecaj prodaje našeg tradicionalnog portfelja proizvoda životnih osiguranja na Tajvanu tek je djelomice neutraliziran nižim porezima na dohodak.

U prvoj polovici ove godine osnovna dobit po dionici (EPS) porasla je za 5 posto, s prošlogodišnjih 8,45 eura na 8,86 eura. Anualizirani povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio je 13,8 posto (u usporedbi s 11,8 posto za cijelu 2017. godinu). Allianz je istovremeno zadržao snažnu kapitalizaciju: na kraju drugog tromjesečja ove godine omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II iznosio je 230 posto u usporedbi s 225 posto zabilježenih na kraju prvog tromjesečja.

U prvoj polovici 2018. godine operativna dobit pala je za 1,8 posto na 5,8 milijardi eura (u usporedbi s 5,9 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije), ponajviše zahvaljujući našem segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja, tj. normalizaciji investicijske marže i nepovoljnom tečaju. Operativna dobit segmenta upravljanja imovinom porasla je zahvaljujući većim prihodima od imovine klijenata pod upravljanjem, dok je segment neživotnih osiguranja zabilježio neznatan rast u odnosu na rezultate ostvarene u 2017. godini. Sve u svemu, operativna dobit za prvih šest mjeseci ove godine nešto je viša od polovice iznosa naše ciljane dobiti za cijelu godinu. Istovremeno su niži porezi na dohodak neutralizirali utjecaj niže operativne dobiti i neoperativnog rezultata: neto prihodi pripisivi dioničarima stoga su ostali stabilni, na 3,8 milijardi eura, baš kao i u istom razdoblju prošle godine.

Dana 2. srpnja 2018. godine Allianz Grupa najavila je novi program otkupa dionica u iznosu do 1,0 milijardi eura. Program će biti zaključen do 30. rujna ove godine, a otkupljene dionice poništene.

„Na dobrom smo putu da ostvarimo ciljanu operativnu dobit za ovu godinu. Hvala svima u Allianzovom timu jer su omogućili takvo što u svim zemljama i poslovnim jedinicama. Zbog svega toga uvjeren sam kako ćemo ostvariti ciljeve trogodišnje Agende o obnovi", istaknuo je predsjednik uprave Allianza SE Oliver Bäte.