SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOŠE ODLUKE
 
Allianz u dvostrukom gubitku zbog katastrofe u Genovi
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 20.08.2018. - 18:29:58
FRANKFURT - Veliki europski osiguravatelj "Allianz" doživljava dvostruki udarac od kolapsa mosta u Genovi. Grupa nije samo jedan od osiguravatelja građevinskog objekta, već također sudjeluje u koncesionarskoj kompaniji "Autostrade per l'Italia", izjavio je danas lider kompanije "Allianz". 

U rušenju mosta poginula je najmanje 41 osoba. 

"Allianz" je manji partner u konzorciju koji je osiguravao objekat. Udjel je izražen u jednoznamenkastom postotku. U ljeto 2017. godine konzorcij Allianza, francuske kompanije EDF i nizozemskog fonda DIF sa 6,94 posto sudjelovao je u "Autostrade per l'Italia". Njemački osiguravatelj posjeduje 60% dionica u konzorciju. 

Konzorcij je prošle godine platio gotovo jednu milijardu eura za dionice, piše "Welt am Sonntag", citirajući "Atlantia Group", glavnog vlasnika "Autostrade per l'Italia".

Dakle, proizilazi da je samo "Allianz" investirao više od 600 milijuna eura u "Autostrade per l'Italia". 

Indikator za gubitak vrijednosti, koji može ugroziti njemačkog suvlasnika, mogla bi biti cijena dionica "Atlantije". Ona se privremeno smanjila za oko četvrtinu. 

Glavni vlasnik "Atlantije" je talijanska obitelj Benetton, koja je poznata po modnom brendu istog imena. Trenutno, iznos gubitaka je nepoznat. Kada je "ViaTel" autoput bio oštećen 2004. godine od cisterne koja se zapalila, troškovi popravke su bili oko 30 milijuna eura. Ali, most nije bio uništen, kao što se dogodilo sada.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.