SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AGONIJA
 
Aluminij se gasi u nedjelju ako ne podmiri dug
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.10.2018. - 16:34:00
Zadnja izmjena: 12.10.2018. - 19:21:31
MOSTAR - ''Informacija da se poduzeće Aluminij isključuje sa naponske mreže je tačna i to isključenje može spriječiti jedino uplata višemjesečnog duga koje ovo poduzeće ima'', potvrdio je to za Bljesak.info Nebojša Dimitrijević, službenik za informiranje Nezavisnog operatora sistema u BiH.

Dimitrijević govori kako je, u odnosu na NOS BiH, Aluminij kompanija koja ne ispunjava osvoje obaveze, te već duže vrijeme ne plaća električnu energiju. Iako je Aluminij rekao da se čeka očitovanje Vlade Federacije BiH, Dimitrijević kaže da njih Vlada FBiH uopće nije kontaktirala te da ne postoje zakonske osnove da se Aluminij zadrži na mreži. Aluminij je potrošač koji je imao svog opskrbljivača, kompaniju Al Trade d.o.o. koja je u njihovom vlasništvu, a uz neplaćanje, kako govori Dimitrijević, ta firma se ''više puta nekorektno odnosila na način da su preuzimali više energije nego što su je ugovorili''.

''Oni su na to upozoravani više puta. Zbog svega toga je ugroženo tržište električne energije i cjelokupan elektroenergetski sistem BiH. Sličan je slučaj bio i u Crnoj Gori, kad je čitava zemlja bila u opasnosti da ostane potpuno bez energije. BiH je dio evropske interkonekcije i ova pravila su u skladu s pravilima u čitavoj interkonekciji'', govori Dimitrijević.

Na upit postoji li mogućnost blokade trenutne odgode, Dimitrijević govori kako postoji, no u skladu s ovim zakonskim aktima takvo nešto nije predviđeno.

''U odnosu na NOS BiH ta kompanija je sudionik na tržištu koja je istovremeno balansno odgovorna strana. Ta kompanija ne ispunjava osvoje obaveze, ne plaća električnu energiju, već duže vrijeme. Prema tome i NOS BiH i Elektroprijenos su dužni da je sankcioniraju. Više puta su bili obaviještavani o tome, istekle su sve mogućnosti u tom smislu'', objašnjava Dimitrijević.

Prema članku mrežnog kodeksa, jedan o tih uvjeta, nakon pismene obavijesti koje su slane u više navrata, NOS BiH ima obavezu pravovremeno isključiti korisnika s prijenosne mreže.