SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BRENDOVI
 
Amazon najviše napredovao na listi najvrednijih brendova
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 08.10.2018. - 09:58:11
NEW YORK - Konsultantska firma Interbrand objavila je novo rangiranje svjetskih najvrijednijih brendova, a među prvih 100 dominiraju tehnološke kompanije sa Appleom na čelu.

Sa vrijednošću brenda od 214.480.000.000 američkih dolara, Apple je prvorangirana kompanija u godišnjem izvještaju i prva koja prelazi prag od 200 milijardi dolara.

Tehnološke kompanije su i dalje u porastu. U 2018. godini "velika high-tech četvorka" - Apple, Google, Amazon i Microsoft zauzima prva četiri mjesta na rang-listi 100 najvrijednijih brendova. Zajedno, one imaju vrijednost brenda od 563.460.000.000 dolara - 92,81 milijardi dolara više nego prošle godine.

Najsnažniji rast vrijednosti brenda imao je Amazon (%2B 56%), kojega Interbrand još uvijek vodi kao trgovačku grupu, ali u stvarnosti i on je tehnološka kompanija. Trgovina proizvodima svih vrsta dugo je bila za Amazon samo jedna strana poslovanja. Osim toga, tvrtka je, na primjer, razvila streaming usluge postajući globalni medijski provajder, te cloud i poslovne usluge.

Interbrand objašnjava spektakularan rast Amazon brenda uspjehom u redefiniranju zakona trgovine, gdje je Amazon viđen kao lider u smislu iskustva potrošača, inovacija i pouzdanosti.

"Amazon predstavlja primjere ovogodišnjih "Najboljih globalnih brendova: Aktiviranje hrabrih". Održivi uspjeh zahtijeva ne samo ići naprijed prema ukupnom razvoju, nego da se krene naprijed u novim pravcima", kaže Simon Thun, izvršni direktor Interbranda za srednju i istočnu Europu".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.