SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRAMOTNO
 
Amazonove uređaje proizvode maloljetnici
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 10.08.2019. - 12:33:23
LONDON - Na stotine djece školske dobi u Kini izrađuje Amazonove "Alexa" uređaje kao dio kontroverznog i često ilegalnog pokušaja da se zadovolje potrebe kupaca, što otkrivaju dokumenti u čiji je posjed došao britanski Guardian.

Intervjui s radnicima i dokumenti koji su procurili od Amazonovog dobavljača Foxconna, prikazuju da se od djece zahtjeva prekovremeni i noćni rad da bi proizveli "pametne zvučnike", na granici kineskog radnog prava.

Prema dokumentima, tinejdžeri su namamljeni iz škola i s tehničkih fakulteta diljem Hengyanga. Djeca su dobila "titulu" stažista, a u priču su uključeni i njihovi profesori. Oni su plaćeni od strane tvornica da ih prate i ohrabruju one nevoljke na prihvaćanje prekovremenih.

Neki od učenika izrađuju Echo i Echo Dotove koji podržavaju Alexu, a od njih je traženo da rade više od dva mjeseca kako bi nadoknadili potrebu za radnicima u tvornici tijekom perioda kada je najveća potražnja za proizvodima.

Zaposleno je više od tisuću učenika u dobi od šesnaest do osamnaest godina. Kineske tvornice smiju zapošljavati maloljetnike od šesnaest godina, ali isti ne smiju raditi noćne smjene niti prekovremene.

Foxconn koji uz ovo izrađuje i iPhone za Apple, priznaje da su studenti zapošljavani ilegalno i da je bila potrebna hitna akcija koja bi popravila situaciju.

"Udvostručili smo nadzor i nadgledanje programa stažiranja sa svakom relevantnom partnerskom školom kako bismo osigurali da niti pod bilo kojim okolnostima stažistima neće biti dozvoljeno da rade prekovremeno ili noću", stoji u izjavi koju prenosi Guardian.

"U prošlosti je bilo situacija kada se ovo događalo zbog 'previda' lokalnog rukovoditeljstva, ali pogođenim je stažistima isplaćena dodatna plaća povezana s ovakvim smjena. Ovo nije prihvatljivo i poduzeli smo potrebne korake zbog osiguranja da se više nikada ne ponovi", dodaju.

Kompanija je branila činjenicu da koriste školsku djecu tvrdeći da ovakav rad "osigurava studentima koji imaju zakonsku radnu sposobnost, mogućnost da steknu praktično radno iskustvo i trening u brojnim područjima, što će pomoći njihovim nastojanjima da nakon diplomiranja/maturiranja pronađu poslove".

Foxconn kaže da će povećati broj regularnih radnika i pregledati plaće.