SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VALUACIJE
 
America Movil preuzela Telekom Austriju uz ispodprosječnu premiju
Autor/izvor: SEEbiz / iCapital
Datum objave: 25.04.2014. - 12:10:15
ANALIZA - Meksički milijarder Carlos Slim, vlasnik telekomunikacijske grupacije América Móvil, u srijedu je s austrijskom vladom dogovorio sporazum koji mu daje kontrolu nad Telekomom Austria.

Dogovor je postignut između América Móvil-a koji već posjeduje 27% Telekoma te vladine kompanije ÖIAG koja je vlasnik 28% dionica. Prema sporazumu koji će biti na snazi sljedećih 10 godina uz mogućnost produljenja na dodatnih 5, udjeli obiju kompanija će se spojiti u zajednički pool u kojem će se odluke o važnim pitanjima donositi jednoglasno. Iz ÖIAG-a su također javili da će zadržati minimalno 25% plus jednu dionicu.

Nakon ovakve koncentracije glasačkih prava austrijski zakon nalaže da se ostalim dioničarima mora ponuditi otkup udjela. Iz América Móvil-a su rekli da će njihova podružnica Carso Telecom ponuditi 7,15 EUR po dionici, što predstavlja premiju od 7,5% u odnosu na zaključnu cijenu u srijedu. Telekom Austria je u 2013. ostvario nešto iznad 4 mlrd EUR prihoda od prodaje te EBITDA od 1,3 mlrd EUR. Ponuđena cijena otkupa dionica predstavlja 1,7x prihode od prodaje, odnosno 5,4x EBITDA pri čemu su oba pokazatelja ispod prosječnih vrijednosti preuzimanja europskih integriranih telekom operatora u posljednjih 5 godina. Takve niže vrijednosti se vjerojatno mogu opravdati jakim pritiscima na cijene koji karakteriziraju telekom tržište u posljednje vrijeme.

Carlos Slim je svoje poslovanje s tržišta Amerika počeo širiti još 2012. kada je kupio udjele u Telekomu Austria i nizozemskom KPN-u pri čemu se namjerio i na preuzimanje kontrole u tim poduzećima, što s KPN-om ipak nije uspio. América Móvil je pristala investirati dodatnih 1 mlrd EUR u kapital Telekoma Austria što će omogućiti dodatne investicije na njegovim europskim tržištima, odnosno u Bjelorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Lihtenšajnu i, naravno, Austriji.

Iz ÖIAG-a je priopćeno kako se nadaju da će se na ovaj način omogućiti velika buduća ulaganja pri čemu bi Telekom Austria trebao postati važan europski igrač, vodeći pritom interesa o austrijskim interesima.

www.icapital.hr