SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Američka proizvidnja nafte raste, brine potražnja na tržištima u razvoju
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.08.2018. - 20:00:25
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, zakočene trgovinskim napetostima i zabrinutošću za potražnju na tržištima u razvoju zbog previranja u Turskoj.

Cijena nafte je u ponedjeljak opala uslijed zabrinutosti da će gospodarski rast usporiti uslijed svjetskih trgovinskih tenzija. Analitičari vjeruju da nedavni podatci ukazuju na usporavanje gospodarskog rasta, što zajedno s izvješćima o trgovinskog sukobu između SAD i Kine vrši pritisak na cijenu nafte. Cijena sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna je zabilježila šesti tjedni gubitak u nizu, što je najduži niz gubitaka od kolovoza 2015. uslijed kontinuirane brige da će trgovinske nesuglasice, posebice između SAD-a i Kine, negativno utjecati na gospodarski rast. 

U međuvremenu, pozitivan utjecaj na cijenu nafte vrše vijesti da su SAD počele s nametanjem novih sankcija prema Iranu, dok se druga tura sankcija usmjerenih na iransku naftu očekuje u studenom. Internacionalna agencija za energetiku (IEA) je u petak objavila mjesečno izvješće prema kojem je proizvodnja nafte u Iranu nastavila opadati.

Američke naftne tvrtke prošlog su tjedna zabilježile najveću aktivnost od posljednjeg svibnja. Naime, izvješće Baker Hughesa o broju novih aktivnih naftnih bušotina zabilježilo je deset novih jedinica, što ukupno čini 869 aktivnih jedinica. To je najveća razina ukupnog broja aktivnih jedinica još od ožujka 2015.