SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JOŠ NIJE KRAJ
 
Američki Kongres odobrio je izraelsku prodaju zrakoplova F 16 Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.12.2018. - 16:04:44
WASHINGTON - Američki Kongres odobrio je izraelsku prodaju zrakoplova F 16 Hrvatskoj, potvrđeno je iz američkog State Departmenta.

Istekao je rok od 15 dana, u kojem su članovi Odbora za vanjsku politiku trebali iznijeti svoje zamjerke na predloženi transfer američkog oružja trećoj strani, no njih nije bilo.

Time je, piše Večernji list, dobivena dozvola Kongresa da Izraelci mogu američke zrakoplove prodati Hrvatskoj i postupak se vratio u State Department. Ovo jest važan korak, ali još proces nije gotov. Kongres, kako nalažu tamošnji zakoni, odobrio prodaju "originalnih" zrakoplova, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, prije izraelskih preinaka, a vrijednost takvih mlažnjaka je 135 milijuna dolara.

Nadogradnjom koju su Izraelci načinili i njezinom vrijednosti, koju stoga treba pribrojiti na "originalnih" 135 milija dolara da bi se dobila konačna vrijednost višenamjenskih zrakoplova za koje se Hrvatska odlučila, bavi se drugi postupak kroz izravne pregovore SAD-a i Izraela. Tek nakon što se postigne zadovoljavajuć dogovor, State Department šalje autorizaciju za prodaju. Pregovori o tome još traju.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.