SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Američki lanac ljekarni CVS preuzima osiguravatelja Aetnu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.12.2017. - 07:40:00
SAN FRANCISCO - Američki lanac ljekarni CVS postigao je dogovor o kupnji zdravstvenog osiguravatelja Aetnu za oko 69 milijardi dolara, izvijestili su američki mediji.

Prema postignutom dogovoru dioničari osiguravatelja dobili bi 207 dolara po dionici, od čega 145 dolara u gotovini a ostatak u novoizdanim dionicama, izvijestio je u nedjelju Wall Street Journal.

Mediji pišu o razgovorima dvije kompanije još od kraja listopada, navodeći da traju više od šest mjeseci, te da su se izvršni direktori CVS-a i Aetne Larry Merlo i Mark Bertolini sastali već nekoliko puta.

Transakcija će po tumačenju medija odražavati činjenicu da je granica između ljekarni i zdravstvenog osiguranja sve manje jasna. Ujedno se vremenski poklapa s kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa na račun sve većih troškova lijekova i takozvanih inovativnih metoda liječenja.

Kruže glasine da i internetski div Amazon razmatra mogućnost ulaska na ljekarničko tržište, što je potaknulo tržišne igrače da potraže prilike za spajanja.
Iz Aetne su u veljači objavili da su nakon 19 mjeseci pregovora odustali od pokušaja da kupe konkurenta Humanu zbog protivljenja američkog ministarstva pravosuđa toj transakciji uz obrazloženje da bi ograničila tržišno natjecanje.

Spajanje CVS-a i Aetne imalo bi karakter "vertikalnog povezivanja" budući da kompanije posluju u segmentima koji jedan drugome ne konkuriraju.
Washingon se obično ne protivi takvim spajanjima ali ministarstvo pravosuđa blokiralo je prošlog mjeseca spajanje telekomnuikacijskog diva AT&T-a i multinacionalnog diva u segmentu zabave Time Warnera, podsjeća agencija AFP.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.