SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OBEĆANJA
 
Američki veleposlanik obećava: Nema trgovinskog rata s Njemačkom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.05.2018. - 07:45:53
BERLIN - Novi američki veleposlanik u Njemačkoj izjavio je kako neslaganja o plana Washingtona da postavi ograničavajuće carine na europsku robu neće pokrenuti trgovinski rat, dodajući da Donald Trump samo želi ravnopravne uvjete.

U intervjuu za medijsku grupu Funke Richard Grenell istaknuo je kako SAD čekaju prijedloge kako bi ograničavajuće carine mogle biti izbjegnute.

"Nijemci rade sjajan posao kada je u pitanju trgovina", kazao je. "Neće biti nikakvog trgovinskog rata. Razgovaramo s našim prijateljima kako riješiti problem", dodao je.

Sjedinjene Države žele dobiti europske prijedloge prije nego što odluče što će uslijediti kada istekne već jednom produženi rok za uspostavu carina, koji je produžen na 1. lipnja, kazao je novi veleposlanik.

Manje od tjedan dana otkako je stupio na dužnost Grenell je već dospio na naslovnice svojim zahtjevom, iznesenim na Twitteru, da njemačke tvrtke moraju odmah "smanjiti operacije" u Iranu nakon što je Trump povukao Sjedinjene Države iz međunarodnog nuklearnog sporazuma.

U novom intervjuu Grenell je zadržao oštro stajalište o Iranu koje je izazvalo zaprepaštenje u europskim prijestolnicama, ponavljajući američku poziciju da Europa mora ponovno postaviti sankcije Iranu.

"Očekujemo da nam naši prijatelji i saveznici pomognu vratiti Iran za pregovarački stol", kazao je veleposlanik dodajući da je SAD dokazao da Iran krši svoju obvezu neobogaćivanja urana.