SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRITIKE
 
Američko ministarstvo financija kritizira kreditnu politiku Svjetske banke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.11.2017. - 21:21:44
WASHINGTON - Dužnosnik američkog ministarstva financija David Malpass je u srijedu pred Kongresom oštro kritizirao kreditnu politiku Svjetske banke, kojoj su Sjedinjene Države najveći dioničar.

Podtajnik za međunarodne odnose David Malpass okrivio je Svjetsku banku za "nastavak posudbe velikih iznosa novca" zemljama s pristupom tržištu kapitala.
Od 2009. godine 40 posto zajmova Svjetske banke je bilo namijenjeno zemljama koje bi trebale, prema njegovim riječima, biti ponovno razvrstane.

U govoru pred podpovjerenstvom trgovine i monetarne politike Zastupničkog doma, Malpass je rekao da Svjetska banka kasni s ponovnim razvrstavanjem tih zemalja jer se ona želi boriti protiv siromaštva u zemljama sa srednjim prihodima i pokriti svoje troškove zajmovima manje riskantnim zemljama.

On je ocijenio da su razgovori o procesu razvrstavanja zemalja često bili nedovoljno ozbiljni i besciljni.

Mislimo da Svjetska banka može obaviti bolji posao i ispuniti svoje obveze prema najsiromašnijim zemljama zadržavajući model zdrave uprave, dodao je.
Malpass, koji je nedavno izrazio želju da Kina manje posuđuje od međunarodnih financijskih institucija, ovog puta je kritizirao gospodarsku politiku Pekinga čija se liberalizaciija usporila ili čak promijenila smjer.

"Nedavno se uloga države povećala u kineskom gospodarstvu. Državne tvrtke nisu suočene s proračunskim stegama i kineska industrijska politika postaje sve problematičnija za strane tvrtke", rekao je taj dužnosnik Trumpove administracije dok se američki predsjednik nalazi u posjetu Pekingu.