SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRGOVINSKI RAT
 
Amerikanci i Kinezi se djelomično dogovorili oko trgovinskog sporazuma
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.10.2019. - 08:06:14
WASHINGTON - SAD i Kina dogovorili su se danas o prvoj fazi trgovinskog sporazuma koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, čime je izbjegnuto nametanje novih carina, ali je Donald Trump rekao da se drugi segmenti sporazuma moraju ispregovarati.

Preliminarni djelomični sporazum velik je korak prema rješenju petnaestomjesečnog trgovinskog rata dvije najveće svjetske ekonomije koji je pogodio svjetska financijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio gospodarski rast.

Kina i SAD blizu su završetka trgovinskog rata, a trebat će do pet tjedana da se sporazum napiše, kazao je Trump novinarima nakon razgovora sa zamjenikom predsjednika kineske vlade, Liu Heom.

Trump se obratio novinarima nakon razgovora s Heom, koji je jučer stigao u SAD.

Američki ministar financija Steven Mnuchin rekao je novinarima kako Trump neće povećati carine na 30 posto, s prijašnjih 25 posto, na oko 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, što je trebalo stupiti na snagu u utorak.

Međutim, američki povjerenik za trgovinu Robert Lightizer kazao je kako Trump nije odlučio o carinama koje bi trebale biti nametnute Kini u prosincu.

Djelomični uspjeh pregovora ohrabrio je američka tržišta pa je tako burzovni indeks S&P 500 skočio za oko 1,4 posto.