SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCJENE
 
Analitičari: Huawei ima značajne zalihe, do kraja godine neće biti problema
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 25.05.2019. - 20:14:00
Zadnja izmjena: 26.05.2019. - 08:36:09
NEW YORK - Kineski tehnološki div Huawei ima dovoljno zaliha kako bi održao svoju tvrtku za smartphone i 5G mrežnu opremu veći dio ostatka godine, tvrde u brokerskom i investicijskom društvu CLSA, piše CNBC.

Usred povišenih trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, Washington je prošlog tjedna dodao Huawei na crnu listu koja ograničava njezinu sposobnost poslovanja s američkim tvrtkama. To je ograničenje djelomično olabavljeno nekoliko dana kasnije, u nastojanju da se minimiziraju poremećaji za partnere kineskog telekomunikacijskog giganta, ali većina stručnjaka upozorava kako se tvrtka sada suočava sa značajnom neizvjesnošću.

Za sada, poslovanje tvrtke Huawei u segmentu mobilnih telefona ima zalihe za pet do šest mjeseci, a za poslovanje s 5G mrežnom opremom ima opskrbu od 9 do 12 mjeseci, govore procjene CLSA-e, rekao je u petak za CNBC Sebastian Hou, investicijski analitičar u CLSA.

"U ostatku godine mislim da bi tvrtka trebala dobro odgovoriti na potražnju mobillnih telefona i 5G tehnologije", rekao je. 

"Kratkoročno, oni još uvijek imaju dovoljno zaliha za vremensku prognozu tijekom ovog razdoblja, ali će one vremenom biti potrošene. Dakle, kako će ovi trgovinski razgovori napredovati u sljedećih nekoliko mjeseci, još uvijek je prilično kritično za budući opstanak kompanije.

Primjerice, Hou je rekao da Huaweijeva podružnica HiSilicon, koja dizajnira čipove za njihovu opremu, povećava svoju sposobnost u posljednjih nekoliko godina i da je u stanju isporučiti 80% do 90% potreba tvrtke Huawei.

Posljednjih tjedana intenzivirao se trgovinski rat između SAD-a i Kine, te je američko ministarstvo trgovine zabranilo američkim kompanijama da prodaju tehnologiju Huaweiju bez dozvole vlade. U ponedjeljak je ministarstvo najavilo 90-dnevnu odgodu te mjere.

SAD optužuju Huawei da pomaže kineskoj vladi u špijunaži drugih zemalja, iako to nisu potkrijepili nikakvim dokazima.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.