SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODJECI
 
Analitičari: Vučić na Kosovu nije rekao ništa novo
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 09.09.2018. - 22:25:06
BEOGRAD - U analizi Vučeve posete Kosovu i Metohiji, novinari i analitičari ocenjuju da ona nije donela suštinski ništa novo, i da predsednik Srbije nije rekao ništa što do sada nismo znali, odnosno da javnost nije dobila istorijski govor, takozvani Vučićev Gazistemestan, kako su to pojedini mediji najavljivali.

"Kada budemo imali bilo šta da vam kažemo, oko bilo kakvog rešenja, o bilo čemu, nećemo to saopštavati ni u Beogradu ni Briselu, nego ovde vama”, rekao je Vučić u Kosovskoj Mitrovici.

Deo javnosti je očekivao da baš danas čuje nešto, oko bilo kakvog rešenja, o bilo čemu, baš u Mitrovici, ali se to nije desilo, istakli su za N1 novinar Zoran Panović i politički analitičar Đorđe Vukadinović.

“Nemamo ništa politički opipljivo, a o čemu se poslednjih meseci vodi ceo politički život i oko čega se vodi kontakti sa međunarodnim političkim akterima”, ukazao je Panović.

“Nije rekao doslovno ništa novo, ali je to ništa rekao na jedan političniji način, ovo je malo bolje retorički, atraktivnije upakovano to ništa”, smatra Vukadinović.

Sagovornici N1 ocenjuju da se nakon Vučićevog dugoočekivanog govora nastavlja sa politikom zamrznutog konflikta

“Maltene su se bacale kvote na kladionici šta će biti konkretan predlog: razgraničenje, korekcija granica, sever Kosova, opštine na jugu Srbije, toga očigledno nema”, uveren je Panović.

Ono čega je bilo su poruke o pomirenju i suživotu sa Albancima.

“Ideja je da čuvamo mir, da pokušamo, bar pokušamo da uspostavljamo mostove poverenja prema Albancima, da težimo dogovoru čak i kad znamo da je to nemoguće, jer nas sve drugo vodi u ambis i katastrofu”, upozorio je Vučić.

Ovaj govor, kako kaže Sonja Sovrlić, novinarka portala Crno-beli svet, nije bio zapaljiv kao neki prethodni, ali građani, dodaje, nisu dobili odgovor na ključno pitanje.

“Mislim da je ova poseta svesno i ciljano pripremana da se akcenat stavi na životna pitanja, šta je problem građama, ali mnogo je tu obećanja za koja je pitanje da li će biti ispunjena i na osnovu kojih strategija”, ocenila je ona.

U svom govoru predsednik je uspeo da pomene i opoziciju, odnosno prethodnu vlast, koju je okrivio za sled događaja koji su doveli do današnjeg stanja na Kosovu. Između ostalog proglašenje nezavisnosti Kosova i slučaj pred međunarodnim sudom pravde.

“Dobili smo najgori mogući odgovor i za Srbiju i za vas ovde na KiM, jer smo imali najbahatije ministre i vlast u savremenoj istoriji”, kazao je Vučić.

Vukadinović smatra da je Vučić zapravo “pilatovski oprao ruke”.

“Krivicu za nezuspeh na Kosovu podelio je od cara Lazara, preko Miloševića, pa do sadašnje opozcije, odnosno vlasti iz 2000. godine”, naveo je Vukadinović.

U sumiranju posete Vučića Kosovu i Metohiji, novinar Idro Seferi kaže da ništa ne upućuje na to da je istorijski dogovor Beograda i Prištine zaista i moguć u skorije vreme.

“Na jednoj beogradskoj televiziji sam čuo da poseta Vučića Kosovu nije mat nego je šah, a sada je remi, mogao bih reći”, slikovito je objasnio Seferi.