SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREPORUKE
 
Analitičari: Zapadni Balkan sa nordijskim ili skandinavskim modelom
Autor/izvor: SEEbiz / Danas / B92
Datum objave: 11.01.2013. - 09:07:00
Zadnja izmjena: 11.01.2013. - 10:31:39
BEOGRAD - Zemlje Zapadnog Balkana, posebno Srbija, Hrvatska, BiH i Crna Gora, treba da prihvate "nordijski model" saradnje na interparlamentarnom nivou, kažu analitičari.
Sagovornici "Danasa" Aleksandar Popov, Drago Hedl i Senad Pećanin smatraju da je sasvim logično da bivše jugoslovenske republike imaju dobre odnose, s obzirom na to da ih mnogo toga povezuje. Kako dodaju, potrebno je pronaći te zajedničke oblasti i razgovore o saradnji što pre početi.

Podsetimo, premijer Ivica Dačić izjavio je u sredu da bi države na Balkanu trebalo da pokušaju da naprave balkanski savet, dodajući da to ne bi bila nova Jugoslavija.

On je za TV mrežu Al Džazira Balkan rekao da balkanske zemlje ne moraju međusobno da se vole, ali da treba da sarađuju, jer im je to u zajedničkom interesu, navodeći da bi trebalo da pokušaju da naprave balkanski savet "koji ima ulogu da deluje da zajedno budemo jači".

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ističe za "Danas" da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale da se ugledaju na nordijske, odnosno skandinavske države i da po tom modelu sarađuju.

 

"Ali, za to je potrebno da se ujedine oko nečega, kao što je na početku to uradila Evropska unija, čije su se tadašnje članice integrisale oko čelika, ukazuje Popov. Prema njegovom mišljenju, zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma bi mogle da sarađuju po skandinavskom modelu, jer imaju puno toga zajedničkog, iako su ratovi stvorili brojne probleme među njima. Naš sagovornik ukazuje da je Igmanska inicijativa primer kako bi te države trebalo da sarađuju, ali podseća da je to ideja nevladinog sektora. Zbog toga je potrebno vršiti konsultacije kako bi se došlo do onih oblasti koje su važne za sve te države", navodi Popov.

Slično mišljenje ima i Drago Hedl, novinar hrvatskog "Jutarnjeg lista", koji smatra da je Dačićeva izjava "vrlo dobra" i da je "prirodna logika da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju".

Kako dodaje, to bi trebalo uraditi na nordijski način, samo da se prilagodi novom vremenu i novoj situaciji. "To je realna opcija i razgovori o njoj bi trebalo da otpočnu", kaže Hedl za "Danas".

Senad Pećanin, urednik TV1 iz Sarajeva, kaže za "Danas" da je svaka inicijativa koja ima za cilj poboljšanje odnosa u regionu dobrodošla.

"Međutim, ne verujem da bilo kakva inicijativa poput posljednje Dačićeve može biti alternativa ili opravdanje za sadašnje nivoe bilateralnih odnosa u regionu. Ko brani liderima u Srbiji, Hrvatskoj ili BiH da napokon reše međusobna sporna pitanja koja su takva već duže od dvije decenije? Ako postoji stvarna politička volja, cilj se može ostvariti sa ili bez balkanskog saveta, skoro da je svejedno", ukazuje Pećanin.