SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIJAVA
 
Anonimna kaznena prijava protiv čelnika Uljanika i 3. maja
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 11.04.2018. - 13:25:53
RIJEKA - Članove uprave Uljanika i »3. maja« proziva se da su ugrozili financijsku stabilnost riječkog brodogradilišta. U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci nismo mogli dobiti potvrdu da su zaprimili ovu kaznenu prijavu, a kamoli je li i u kojoj fazi obrade

Pitanje pozajmica i drugih trećemajskih potraživanja prema Uljaniku postalo je i predmetom kaznene prijave protiv Uprave Uljanika, na čelu s Giannijem Rossandom, te sadašnjeg direktora »3. maja« Maksimilijana Percana i njegova dva prethodnika, Domagoja Klarića i Zdravka Pliška.

Iako je riječ o anonimnoj kaznenoj prijavi ista je, osim na Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, adresirana i na čitav niz drugih adresa, od USKOK-a, Vlade i premijera Andreja Plenkovića, Ministarstva gospodarstva i ministrice Martine Dalić, saborskih zastupnika, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda, sindikata, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine do gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Do jučer, primitak ove kaznene prijave potvrdili su saborska zastupnica Mosta Ines Strenja-Linić, župan Zlatko Komadina, SDP-ov zastupnik Željko Jovanović, kao i u HB-Jadranbrodu te Sindikatu metalaca Hrvatske.

Utemeljenost ove anonimne kaznene prijave trebat će utvrditi Državno odvjetništvo, ali je zbog interesa javnosti i argumenata koji se navode u prijavi zanimljivo navesti što se to točno pokušava staviti na teret čelnim ljudima Uljanika i »3. maja«. U ovoj kaznenoj prijavi Rossandu, njegove najbliže suradnike Marinka Brgića i Veljka Grpca te već spomenute Percana, Klarića i Pliška sumnjiči se da su, svaki u svom mandatu i sa svojim ovlastima kao odgovorne osobe, počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona.

Prijava zadire za cijelo razdoblje otkad je Uljanik preuzeo »3. maj«, pa do 1. siječnja ove godine. Pojednostavljeno rečeno, da su kontinuiranim odobravanjem davanja pozajmica od strane »3. maja« prema drugim društvima unutar Uljanik grupe i potom prolongiranjem rokova njihova povrata ugrozili financijsku stabilnost »3. maja«. Kako se dalje elaborira u ovoj kaznenoj prijavi, »3. maj« se istovremeno doveo u situaciju da nije mogao izvršiti plaćanja materijala potrebnog za gradnju brodova iz svoje knjige narudžbi, došlo je do rasta duga prema kooperantima i dobavljačima te je »3. maju« kao podčinjenom društvu u Grupi prouzročen ogroman gubitak po novogradnjama, tvrdi anoniman autor (ili autori) ove prijave. Podsjetimo, koncem prošle godine »3. maj« potraživao je 523 milijuna kuna od drugih Uljanikovih društava, dok je dug prema kooperantima i dobavljačima iznosio 181 milijun kuna.

Kaznena prijava otvara i pitanje 313 milijuna kuna koje je »3. maj« potraživao od države, odnosno Ministarstava gospodarstva, kao razlike između ugovorene i tržišne cijene brodova koje je ovaj škver izgradilo za hrvatske brodare do 2011. godine. Pod egidom »Brisanje iznosa od 313 milijuna kuna iz poslovnih knjiga«, anonimni autor ili autori kaznene prijave zapravo tvrde da je taj novac, umjesto »3. maju«, plaćen Uljaniku. Nadalje, u anonimnoj kaznenoj prijavi spominje se da pozajmice »3. maja« nisu samo išle prema povezanim društvima u Grupi, već i prema Uljanik plovidbi, i to u iznosu od 32 milijuna kuna koja je, navodno, odobrena 31. prosinca 2016. godine, kako se navodi u prijavi.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.