SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBA NIŠTAVILA
 
Ante Gotovina postao pojam političke zrelosti
Autor/izvor: Ivan Brodić
Datum objave: 27.11.2011. - 20:44:00
Zadnja izmjena: 27.11.2011. - 20:58:40
KOLUMNA - Besmrtna pripomoć! To je ziher najprofitabilniji biznis u Hrvatskoj! Jeste li ikad gruntali o tom? Kombiniram, nekad su nas vučili kak su odličnici besmrtni, pa smo učili o Isusu, Homeru, klasicima književnosti.....Danas nas cajtungi podsjećaju na raznorazne ekskluzivne i skandalozne likove. Marketing, branding i rebranding postaju sve.
Doduše, besmrtni su postali i likovi poput Nerona ili Kaligule, Jude Iškariotskog, Al Caponea, Pavelića, Hitlera.... Nekad su to bili primjeri kaj ne treba delat, a danas na osnovu tih primjera  očito savjetuju besmrtnost. Samo da je ukrast, uništit, izdat i sve bu ok, medijska besmrtnost ti ne gine.

Zapravo termin sam fkral iz jedne domaće serije, no primećujem kak je ovima vu našoj eliti zapravo to jedino važno. Mislim, to kak bi bili besmrtni. Poglećte sam ove sve ideje kaj padaju tam na kratkovidnici. No, ni to nikakva nova navada, o tom su pripovedali i težili  mnogi. Nekad i danas. Imate Radmana kaj traži eliksir mladosti, neki likovi kaj povedaju kak su Hrvati bili tu pred Adama i Eve, dakle jedini narod kaj nikad ni odumrl...Ima besmrtnika i u književnosti, recimo jeste li čitali knjigu Oscara Wildea o Dorianu Greyu, junaku koji je imal sliku kaj umesto njega stari, a on je vječno mlad?

Nedavno sam pak čital tu knjigu i nekak mi se za trenutak včinilo kak ovaj veliki književnik pripoveda o našem političaru. Vu toj celoj metafori bi naša politička elita bila Dorian, a Hrvatska bi bila njegova slika. I tak dok oni nama tumače kak su furt mladi i lepi, Horvatska nam propada. Univerzalna metafora.

A naš Dorian je fakat besmrtan,  fkral je vse kaj su naši roditelji stvarali i time ušel u  besmrtnost  svekolike ekonomske gluposti, ondak je prodal i nacionalno blago i pri tome kral ko da mu je tatek to namrl, a celo to vreme  nam je povedali kak je najlepši i najboljši za nas.  Promislite, kolki od vas buju rekli da su nas zadnjih 20 godina obilježili Vlado Gotovac il recimo Franjo Kuharić, a kolki buju od vas unucima pričali o Kranaderu i onom liku kaj ima dva prezimena? J..i ga, ak si pisac besmrtnost ti ne gine sam ak napadneš islam! A osim toga, kad neki arhivar za dve glave godina počne čeprkat po našim cajtungima taj bu pomislil da mi intelektualaca nismo ni imali!

I tak, dok su nas folirali kak su oni jedini dobri, a mi smo bili zatreskani u njih, spomenuta slika je poprimila obličje čudovišta, počeli su se pomalo pojavljivati i ljudi kaj im ni baš logično to kaj su jedni te isti furt najzgodniji. Eto pratim ja tak već neko vreme kaj bu s tom nagradom vu Zadru, malo buju je dali Gotovini, malo je nebuju dali. Tu ni tema general Gotovina, neg naš Dorijanček. A on je tog istog Gotovinu lociral, identificiral, uhitil i transferiral. Ni pritom uopće važno kaj nikad nisu demantirali kak se Gotovina štel sam predat. Bilo im je važno kak zglediju Europi.

Više opće ne skriva kak generali trunu po zatvorima, kak su branitelji  populacija s najvećim postotkom samoubojstava i kak raznorazni profiteri ne šeću sa spomenicama po državi. Kažu, prošlo je preveć vremena od tada pa nemreju utvrdit jel sve to nastalo uslijed njegova djelovanja, no ipak on bu to rešil nakon izbora, sad bu opet malo najbolji i najlepši za vse nas.  Naš besmrtnik opet špila obranu Domovinskog rata i zaštitu haških uznika. I tak već dvadeset godina, od Manolićeve komisije pa do ove nagrade. Isto njesra! Još jedno peglanje bora pred natjecanje ljepote, jer to i jest upravo to, biramo ko bu nam najlepši vu medijima.  Istinu veli neki dan Milardović kak izbori služe sam kak bi se on legitimiral, a ja bi dodal kak sadržaj tj. program na izborima jest isto kaj i vijenac na pogrebu, nikom ne služi, a moraš ga imat. Tjeskobno.

Ipak, na sadržaj su ovaj put, svesno il ne, pazili general i njegova obitelj. Odbili su biti marionete putem kojih bu naš Dorijanček ispeglal još jednu boru na svom licu, a dodal novu boru na ionako smežurano i prebrzo ostarjelo lice slike kaj je se čak i ne srami. Lociral ju je pače, a sad bu je i nespremnu transferiral u tu istu Europu na čijem se natjecanju lepote i natječe, zapravo.

I tak, dok tjeskobu istjeravam na nezaobilaznom orbitreku razmišljam kaj bi s tom čudovišnom slikom? Negdo mora pasti, naš dorijanček ili ta slika. Ja plediram na sliku kak bi sama odbacila Dorijančeka kak je netko nebi moral nožem rezat.

Za to bi trebala kritična masa kaj bu im svima pokazala kaj misli o takvim medijima, kampanjama i njihovoj popularnosti. Potrebno razmišljati o sadržaju i imati političku zrelost transferiranog generala Gotovine. Možda bu ipak neophodno bilo odbiti preuzeti glasački listić u velikom postotku sve dok nas pravomoćno ne oslobode čudovišne ljepote naše elite.

Ili možda ne, slika je pred nami već neko vreme, a mi furt biramo Dorijana. Ni on besmrtan, očito je besmrtna naša glupost.