SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FAKE NEWS
 
AP objavio listu najčitanijih lažnih vijesti protekloga tjedna
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 06.05.2017. - 18:24:24
NEW YORK - Američka novinska agencija Associated Press objavila je listu najpopularnijih lažnih vijesti protekloga tjedna koje su često dijeljene na društvenim mrežama.
Nijedna od objavljenih priča nije bila istinita, a AP je prikazao i stvarne činjenice za svaku od pet izabranih vijsti.

Brojni portali prenijeli su vijest jednog satiričnog portala od 28. travnja da je muzičar i konzervativni politički aktivist Ted Nugent nesretno ubijen u lovu nakon što je 19. travnja posjetio Bijelu kuću. Nugent je podvalu nazvao "prljavom laži" i rekao da je njegova obitelj bila "prilično pometena" zbog toga.

Nekoliko portala javilo je da se američki predsjednik Donald Trump molio zajedno s pripadnicima kršćanske vjerske zajednice Jehovini svjedoci pošto je ruski Vrhovni sud krajem travnja zabranio njihovo djelovanje u Rusiji i označio ih kao ekstremističku organizaciju. Američki State department je osudio odluku ruskog suda, ali se Trump i potpredsjednik SAD Mike Pence nisu molili s Jehovinim svjedocima i tješili njihove pripadnike, što su objavili neki portali.

Brojni portali prenijeli su i niz lažnih vijesti da je Trump potpisao ukaz kojim je ukinuo vize za ulazak u SAD građanima nekoliko zemalja, među kojima su Etiopija, Litva i Filipini. Te vijesti razlikovale su samo po zemlji za koju su navodno ukinute vize, a nijedna od navedenih država nije među 38 zemalja na listi State departmenta, čiji državljani mogu ući u SAD bez viza. Ove vijesti demantirale su američke ambasade u pojedinim od navedenih država.

Na društvenim mrežama je često dijeljena vijest da je bombaš sa Bostonskog maratona Džohar Tsarnaev teško ozlijeđen u zatvoru i da možda više neće moći hodati ili govoriti. Zatvorski dužnosnici objavili su da nema dokaza da su istiniti navodi da je Tsarnaev pronađen u ćeliji u Masachusettsu, u lokvi krvi i s korom banane u blizini.

Tsarnaev se zapravo nalazi u zatvoru u američkoj saveznoj državi Colorado, pošto se žalio na presudu za napad 2013. godine. AP je na listu uvrstio i brojne netočne vijesti o snimanju narednog filma serijala "Ratovi zvijezda" na određenoj lokaciji, u kojima su spominjani američki gradovi Wichita i Virginia Beach, kanadski grad Berry i drugi. Istina je da je snimanje jedinog filma tog serijala koji je trenutno u produkciji počelo u siječnju blizu Londona.