SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GENEZA PROBLEMA
 
Apple gubi utakmicu u Kini zbog sve jače domaće konkurencije
Autor/izvor: Branimir Vidmarović
Datum objave: 04.01.2019. - 10:32:00
Zadnja izmjena: 04.01.2019. - 10:38:07
KOLUMNA - Apple je snizio procjene prodaja za zadnje tromjesečje 2018. sa početnih 89-93 milijardi dolara na 84 milijarde.

U pismu investitorima objavljenom na Appleovim službenim stranicama, predsjednik kompanije Tim Cook objasnio je da je pad prodaja izazvan: slabijim rastom kineskog gospodarstva u drugoj polovici 2018. godine, „rastućim trgovinskim tenzijama sa SAD-om“ te značajnim smanjenjem Appleovog udjela na kineskom tržištu.

Istina, kinesko gospodarstvo bilježi usporenii rast, "svega" 6,8% za prvo tromjesečje 2018 (Financial Times). Isto tako, udjel Applea se smanjuje. Treba dodati i činjenicu da je kinesko tržište smartfona prošle godine ušlo u stagnaciju/blagi pad nakon desetljeća rasta od gotovo 160% (Canalys). No, Tim Cook upire prstom u krivom smjeru.
Tijekom prodajnog razdoblja 2015.-2016. prodaje iPhonea u Kini po prvi put su premašile prodaje u Europi.

Kinesko tržište je zatim na kraće vrijeme palo, ali izvrsni pokazatelji za prvo tromjesečje 2018., kada se u globalnom povećanju prodaja kineski udjel popravio i dosegao 17,96%. naspram 16,23% za isto razdoblje 2017. (Statista), očito su natjerali Apple da nastavi gledati na Kinu kao na ključno tržište. U povijesnoj perspektivi, daleko najveća tržišta za Apple su bila i ostaju Amerika i Europa. Nije dakle riječ o gubitku vodećih dugotrajnih pozicija. Sadašnji pesimizam je zapravo uvjetovan tek kratkotrajnim uspjesima Applea na kineskom tržištu odnosno nadama u kontinuitet tog uspjeha.

Tim Cook je u svom obraćanju zaobišao činjenicu da Apple u Kini već nekoliko godina gubi pozicije zbog rastuće konkurencije drugih, poglavito domaćih proizvođača smartfona. S početkom 2016. godine, Apple brzo i sigurno gubi svoj dio kolača zbog rasta Huaweija, Oppoa i Viva. Čak se i bivši lider s početka desetljeća, Xiaomi, koji je prošlih godina bio u padu, sada  oporavlja i prestiže Apple (Wall Street Journal). Uostalom, strelovit gubitak kineskog tržišta dogodio se svim nekineskim proizvođačima.

Usprkos usporavanju rasta kineskog gospodarstva, njegova glavna komponenta – domaća  potrošnja – i dalje je u porastu. Stagnacija tržišta smartfona stoga nije odraz pada gospodarstva. Vjerojatnije je posrijedi promjena potrošačkih preferencija. Krajem prošle godine, Wall Street Journal je pisao da zbog rastućih cijena smartfona, naročito hi-end modela, potrošači preferiraju duže koristiti stare modele. Isto se događa i u Kini, ali tamošnji proizvođači mogu ponuditi povoljnije cijene za hi-end i uređaje srednje kategorije. To je posebno privlačno stanovnicima ruralnih područja; dok stanovnici velikih gradova odgađaju kupovinu novih smartfona, ostali kupuju kinesko i tako smanjuju dio Appleovog kolača.

Appleovi kineski (i globalni) problemi izviru iz rastuće konkurencije. Apple se ne može nadmetati s vodećim kineskim kompanijama koji za manju cijenu nude iste ili slične performanse. 

Pogrešna procjena vlastitog položaja na kineskom tržištu također je učinila svoje. Kineske kompanije tuku Apple i na globalnoj razini. Prošle godine, Huawei je premašio Apple i usidrio se na drugom mjestu, iza Samsunga. Odmah iza Applea slijede druga dva kineska proizvođača, Xiaomi i Oppo. Pri tome svi kineski proizvođači bilježe strelovit rast (IDC). Zato je u najmanju ruku neuvjerljivo za loše pokazatelje kriviti usporavanje kineskog gospodarstva i trgovinski okršaj.

Osim što nalikuje na pokušaj smanjenja vlastite odgovornosti pred investitorima, ovakva poruka ima suptilnu konotaciju apela prema državi, odnosno Trumpovoj administraciji.

Fotografija: Reuters