SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POREZI
 
Apple počeo vraćati porez Irskoj
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 25.04.2018. - 11:40:50
DUBLIN - Tehnološka kompanija Apple postigla je ugovor s irskom Vladom da će za nekoliko tjedana početi vraćati porez u iznosu od 13 milijardi eura, u skladu sa zahtjevom Europske komisije koja je njihov višegodišnji porezni aranžman ocijenila nelegalnim.

Prema ugovoru kojeg su u utorak potpisali Apple i irski ministar financija Paschal Donohoe, prva uplata predviđena za idući mjesec bit će veća, a potom će se do rujna u ratama uplaćivati iznos od milijardu eura. Istodobno, Apple i irska vlada će nastaviti započeti sudski proces u kojem pokušavaju dokazati da u njihovom poslovnom odnosu nije bilo kršenja zakona. Stoga će se za uplate koristiti privremeni račun i u slučaju da uspije žalba, novac će biti vraćen Appleu. U toj kompaniji vjeruju da će Opći sud EU na kraju odlučiti u njihovu korist.

Kako su Apple i irske vlasti odbijale odluku koju je 2016. godine donijela Margrethe Vestager, povjerenica EU za tržišno natjecanje, dogovor o početku vraćanja spornog poreza smatra se prekretnicom u borbi europskih vlasti protiv porezne prakse koju su velike američke kompanije primjenjivale na području Europe.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.