SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MULJANJE
 
Apple pretjeruje kad navodi mogućnosti baterija svojih telefona
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 06.05.2019. - 07:45:27
SAN FRANCISCO - Iskazivanje mogućnosti proizvoda, ako se ono ne tiče izravno tehničkih karakteristika nego opisnih izjava, često daje prostora proizvođačima za "muljanje", dok kupce može dovesti u zabludu.

Ako na kutiji mobitela piše da mu je baterija kapaciteta, primjerice, 2658 mAh, onda u to nemamo razloga sumnjati, no kada se u marketinškim materijalima navodi "do 25 sati razgovora", treba biti oprezan u interpretaciji.

Which? - rezultati testaPotvrdilo je to najnovije istraživanje britanskog magazina Which? koji se bavi testiranjem raznoraznih proizvoda. Ovoga puta su prikupili preko 50 mobitela najpopularnijih proizvođača i izmjerili im stvarne karakteristike kada je riječ o broju sati telefoniranja s jednim punjenjem baterije. Testirani su mobiteli kompanija Apple, HTC, Nokia, Samsung i Sony. Od svake marke uzeto je najmanje šest modela na kojima su obavljeni testovi i potom su rezultati uspoređivani s onime što kažu proizvođači.

Rezultati su prilično zanimljivi. Apple i HTC pokazali su se "lažljivima", odnosno njihovi su mobiteli davali manje vremena razgovora nego je to službeno iskazano. Apple je pritom bio daleko najlošiji – njihovi su mobiteli na testu omogućavali od 18% pa čak do 51% manje sati razgovora nego su trebali. iPhone XR obilježen je kao model kod kojeg je proizvođač najviše precijenio mogućnosti baterije: umjesto najavljenih 25 sati razgovora izdržao je tek 16 sati i 32 minute, što daje spomenutih 51% razlike.

HTC-ovi modeli u prosjeku su izdržali 19,6 sati umjesto 20,5 koliko proizvođač navodi. S druge strane, Nokia, Samsung i Sony su postupili sasvim drugačije – čak su i podcijenili mogućnosti svojih uređaja, pa su ovi u prosjeku nudili oko 21% duže vrijeme korištenja.

Some popular mobile phone brands could be overstating the battery life their phones are capable of – but three of five actually deliver more than they promise, according to a snapshot investigation...

Najboljim se na testu pokazala Sonyjeva Xperia Z5 Compact. Umjesto 17 sati, u testiranju je ovim mobitelom bilo moguće obavljati razgovore čak 25 sati i 52 minute.