SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BLIZU DOGOVORA
 
Arapska kompanija blizu preuzimanja Porto Montenegra
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.02.2016. - 23:36:35
TIVAT - Prodaja Porto Montenegra je načelno dogovorena, ali još nije potpisan ni predugovor o prodaji kompanije, pišu crnogorski mediji.
Kanadski biznismen Peter Munk i njegovi partneri u Adriatic Marinasu uveliko pregovaraju o prodaji tivatske marine Porto Montenegro sa jednom arapskom kompanijom, potvrdilo je podgoričkom “Danu” više izvora.

Prema pojedinim informacijama, prodaja Porto Montenegra je načelno i dogovorena, ali još nije potpisan ni predugovor o prodaji kompanije. Kao budući vlasnici Porto Montenegra se pominju dva investitora Emirates grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i saudijski milijarder Khalid bin Sultan, vlasnik takozvane “zlatne flote” superjahti. Bin Sultan je član vladajuće familije Saud, najstariji sin princa Sultana bin Abdulaz Al Sauda. Osnivač je fondacije “The living Oceans” i predsedavajući komiteta “Prince Sultan bin Abdul Aziz international price for water“.

Sa Porto Montenegrom je lani potpisao ugovor na 30 godina, čime je tivatska marina postala matična luka prestižne flote superjahti bin Sultana.

Zvanično od uprave Adriatic Marinasa, čiji su vlasnici osim Munka, Oleg Deripaska, Nathaniel Rotschild i Bernard Arnault, stigao je odgovor da nisu potpisali nikakav ugovor sa novim investitorom o prodaji akcija bilo kojeg od postojećih akcionara kompanije, piše Dan.

“Kao što je i ranije rečeno, Porto Montenegro kontinuirano radi na tome da nađe nove dugoročne partnere za svaku oblast svog poslovanja, koji mogu pomoći da se nastavi uspjeh koji je do danas ostvaren u Tivtu. Ukoliko se prodaja projekta jednog dana dogodi, javnost će o tome biti na vreme obaveštena, kazali su “Danu” iz Adriatic Marinasa.

U prilog informaciji o prodaji Porto Montenegra ide podatak da se izvršni direktor Adriatic Marinasa Oliver Corlett spakovao i otišao sa porodicom iz Tivta. Corlett, koji je stalno bio prisutan u Porto Montenegru, počeo je da dolazi jednom mesečno u kompaniju.

Takođe, prema informacijama lista, određeni broj zaposlenih, koji su poslednjih mjeseci pokušali da apliciraju za kredite kod banaka, dobili su odgovor da je Porto Montenegro prodat Arapima i da neće da im daju kredite dok ne potpišu ugovore sa novim vlasnikom. Sa zaposlenima, međutim, niko nije potpisivao nove ugovore, niti ih je iko zvanično obavještavao o promeni vlasnika, kao ni o situaciji sa direktorom Corlettom.

Kada je u pitanju cijena po kojoj je prodat Porto Montenegro, spekuliše se sa ciframa od 500 do 800 miliona eura.

Munk je 2007. godine, zajedno sa inopartnerima kupio tivatski Arsenal za 3,2 miliona eura i zakupio ga na 90 godina. Barem je tada navedena suma od 3,2 miliona. Kasnije su iz Adriatic Marinasa navodili da je vojna baza u Tivtu plaćena 23 miliona, dok su iz tenderske komisije tvrdili da je imovina prodata za 29 miliona. Uglavnom, cifre se n nisu poklopile. Spekulacija oko kupoprodajne cijene je počela, nakon što je Munk za Toronto life kazao da je tivatski Arsenal kupio za 155 miliona.

Munk je većinski vlasnik Porto Montenegra sa oko 60 odsto akcija, dok ostali biznismeni imaju manjinske pakete akcija.