SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALIZA
 
Arena Hospitality Group i Valamar Riviera tjednima dominiraju Zagrebačkom burzom
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 10.07.2017. - 09:11:58
ANALIZA - Turistički je sektor posljednjih tjedana na meti investitora na Zagrebačkoj burzi.

Nimalo neočekivano jer podaci o predsezoni, a zatim i o početku središnje turističke sezone sugeriraju da bismo ove godine mogli imati još jednu rekordnu turističku godinu.  Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno 5.7 milijuna dolazaka i 22.9 milijuna noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 22 posto te u noćenjima za 23 posto! Od ukupnog broja dolazaka i noćenja strani turisti su ostvarili 4.8 milijuna dolazaka (24 posto) i 20 milijuna noćenja (24 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 14 posto u dolascima i 20 posto u noćenjima.

Sektorski CROBEXturist u tom je razdoblju porastao 3,9 posto, na 3.775,89 bodova. Možda još i značajnije, turistički sektor generator je kakve-takve likvidnosti na burzi u ovom razdoblju. Posebno se to odnosi na dva izdanja - Arena Hospitality Group i Valamar Rivieru. Ovaj je dvojac u posljednjih mjesec i pol dana redovito među pet najtrgovanijih tržišnih izdanja. 

Arena Hospitality Group (ZSE:ARNT-R-A) krajm svibnja prikupila je 788,36 milijuna kuna svježeg kapitala. Nakon toga, likvidnost je u konstatnom usponu, a sasvim je logično da je generiraju institucionalni investitori, posebno mirovinski fondovi. Više od petine novih dionica upisali su strani institucionalni investitori. Arenina javna ponuda dionica prva je javna ponuda hrvatskog hotelijerskog društva te najveće prikupljanje sredstava jedne hrvatske kompanije nakon 2007. godine. Dionice su se početkom lipnja popele do granice od 500 kuna da bi kasnije ipak uslijedila blaga korekcija pa su u petak, 7. srpnja zaključile na 481,69 kuna.

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) u ovom je razdoblju objavila niz dobrih vijesti pa su njene dionice porasle 5,1 posto, na 43,95 kuna. Valamar Riviera ove godine investira 873 milijuna kuna u više od 300 projekata, a do 2020. investicije će dosegnuti 2 milijarde kuna, najavio je predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin. 

"Investicije smo odlučili pojačati zbog povoljne situacije na tržištima kapitala s niskim kamatama, kao i dobre potražnje, unatoč negativnim utjecajima politike na turizam i povećanim porezima od čega samo povećani PDV Valamaru odnosi oko 17 milijuna kuna godišnje", kazao je Kukurin.

Osim toga, Valamar Riviera sklopila je ugovor o kupnji prava korištenja Kinderhotels brenda s Kinderhotels Europa Management-Marketing-Verwaltungs-und Verlags GesmbH na razdoblje od pet godina i pet mjeseci. Time je Valamar ušao u lanac Kinderhotela, specijaliziranih za obiteljski odmor.

Ostala turistička izdanja ipak imaju znatno manju likvidnost. 

Maistra (ZSE:MAIS-R-A) je od kraja svibnja podignuta 3,1 posto, na 299 kuna, no dnevni promet je samo u tri navrata premašio granicu od 100 tisuća kuna. 

FHB Turizam (ZSE:LRHC-R-A) u ovom razdoblju bilježi skok od 9,9 posto, na 1.758 kuna, no likvidnost je još slabija od Maistrine.

Jedine s negativnom promjenom cijene u sastavu indeksa jesu dionice Liburnia Riviera Hotela (ZSE:LRH-R-A) koje su u ovom razdoblju korigirane 0,7 posto, na 3.720 kuna, također uz slabu likvidnost.