SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAJAM
 
Argentina dogovorila zajam od 50 milijardi dolara s MMF-om
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.06.2018. - 08:15:28
BUENOS AIRES - Argentina i Međunarodni monetarni fond rekli su u četvrtak kako su postigli dogovor o trogodišnjem 50 milijarda dolara teškom standby aranžmanu, koji bi kako kaže vlada trebao pružiti sigurnost i omogućiti da se izbjegnu česte krize iz prošlosti ove zemlje.

Argentina je zatražila pomoć MMF-a 8. svibnja nakon što je njezina valuta peso naglo oslabila čak više od 25 posto prema dolaru ove godine u bijegu investitora s brzorastućih tržišta. Kao dio sporazuma, koji još treba potvrditi MMF-ov odbor, argentinska vlada je obećala ubrzati planove za smanjivanje fiskalnog deficita jer vlada sada predviđa niži rast i višu inflaciju narednih godina.

Ovaj sporazum predstavlja prekretnicu za Argentinu koja je godinama izbjegavala MMF nakon razorne gospodarske krize 2001-2002 za koju su mnogi Argentinci krivili mjere štednje koje je nametnuo MMF. Okretanje ovom zajmodavcu predsjednika Mauricija Macrija dovelo je do prosvjeda u zemlji.

"Nema čarolije, MMF može pomoći ali Argentinci moraju riješiti svoje vlastite probleme", rekao je na konferenciji za novinare ministar financija Nicolas Dujovne.

Dujovne je rekao kako očekuje da MMF-ov odbor odobri sporazum tijekom sastanka 20. lipnja. Nakon toga, kako je rekao očekuje žurnu isplatu 30 posto sredstava ili oko 15 milijarda dolara.

Argentina će nastojati smanjiti fiskalni deficit na 1,3 posto bruto domaćeg proizvoda u 2019., s prethodnih 2,2 posto, rekao je Dujovne. Dogovor traži fiskalnu ravnotežu 2020. i fiskalni višak od 0,5 posto BDP-a u 2021.

"Ova će mjera na kraju smanjiti vladine potrebe za financiranjem, dovesti javni dug u silaznu putanju, i kao što je rekao predsjednik Macri, olakšati teret na leđima Argentine", rekla je u priopćenju glavna ravnateljica MMF-a Christine Lagarde.