SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IPO
 
Aston Martin uskoro na Londonskoj burzi
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 22.09.2018. - 14:05:00
Zadnja izmjena: 22.09.2018. - 14:10:40
LONDON - Idući mjesec Aston Martin bit će izlistan na Londonskoj burzi.

Ponuda je najavljena za prvu polovinu listopada, s rasponom cijene dionice od 17,50 do 22,50 funti. Time je vrijednost cijele grupe procijenjena na 4,0 do 5,1 milijardu funti.

Grupa će u javnu ponudu uvrstiti 25 posto dioničkog kapitala odnosno gotovo 57 milijuna dionica. Konačna cijena očekuje se 3. listopada, kada počinje trgovanje vezano uz određene uvjete.

- Izlazak na burzu prilika je da investitori sudjeluju u budućem uspjehu kompanije – izjavio je izvšni direktor Aston Martina Andy Palmer dodajući da će do 2020. godine povećati proizvodnju na 10 tisuća automobila godišnje.

Prema pisanju Guardiana, taj je optimizam možda neosnovan. Naime, posljedice Brexita na proizvodnju i izvoz tvrtke koja je u zadnjih sto godina sedam puta bankrotirala mogle biti dramatične. Aston Martin sve svoje automobile proizvodi u Velikoj Britaniji, ali dvije trećine svojih motora i automobilskih dijelova uvozi iz ostalih zemalja Europske unije.

Inače, omiljeni proizvođač automobila slavnog špijuna Jamesa Bonda u većinskom je vlasništvu talijanske tvrtke Investindustrial i kuvajtskog Adeem Investmenta i Primewagona, a uz njih i njemački Daimler, proizvođač Mercedesa, drži udio od 4,9 posto.