SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Atenska, Banjalučka i Montenegroberza uskoro u projektu SEE Link
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.12.2016. - 08:38:12
ZAGREB - Nakon što se prije nekoliko dana SEE Linku pridružila Beogradska berza, aktivna članica regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima postala je i Ljubljanska borza, a za priključenje se pripremaju i burze u Ateni, Banjoj Luci i Podgorici.
SEELink je projekt koji su pokrenule bugarska, hrvatska i makedonska burza za osnivanje regionalne mreže za trgovanje vrijednosnim papirima na ova tri tržišta. Suradnja buzi je formalizirana u maju 2014. stvaranjem zajedničkog poduzeća sa sjedištem u Skopju.

Projekt podržava Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u početnoj fazi izdvojila 540.000 eura nepovratnih sredstava za uspostavu elektroničkog sistema za usmjeravanje prometa (Order-routing). Paralelno s tim, sudjelujuće burze pridodale su 80.000 eura za SEE Link.

Order-routing sistem SEE Linka djeluje od kraja ožujka ove godine. Početkom travnja uvedena su dva SEELink indeksa - SEE LinX i SEE LinX EWI, koje čini deset najtrgovanijih regionalnih tvrtki.

Na pet burzi, koje su trenutno uključene u SEElink, kotira više od 500 dionica, a ukupna tržišna kapitalizacija procjenjuje se na 38,5 milijardi dolara.