SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCEDURA
 
Atlas banka se žali na propuste, slučaj Kaspia stiže na Vrhovni sud
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 05.07.2018. - 20:45:30
PODGORICA - Atlas banka Podgorica danas je saopštila da će izjaviti reviziju Vrhovnom sudu Crne Gore povodom presude Apelacionog i Privrednog suda, koji su, kako kažu, napravili flagrantne propuste kada su usvojili tužbeni zahtjev kompanije „Kaspia Property Limited" iz Ujedinjenih arapskih emirata za naplatu 12.500.000 eura.

Ti sudovi su, navode u banci, odbili zahtjev predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića za stupanje u parnicu u svojstvu umješača.

"Ukazaćemo na sve flagrantne propuste ovih sudova prilikom odlučivanja, čime se nanosi šteta ne samo pravosudnom sistemu, nego i privredi jer se na ovaj način promoviše pravna nesigurnost, što odbija investitore", najavljuju iz Atlas banke.

Apelacioni sud je, ističu, slijedio metod rada Privrednog suda i propustio da utvrdi bitne povrede odredaba parničnog postupka i sve relevantne činjenice.

"Do njih bi nesporno došao izvođenjem određenih dokaza, kao što je saslušanje krajnjih vlasnika tužioca Kaspia property holdings Talea Haydarova i Nijata Haydarova, kao i njihovog oca – ministra za vanredne situacije u Vladi Azerbejdžana, koji je vlasnik Gilan Holdinga iz Azerbejdžana. On je bio u posjeti Crnoj Gori, sa njim su dogovarana potencijalna ulaganja u lokacije Atlas Grupe, od čega su kasnije jednostrano odustali", naglašavaju u Atlas banci.

Kako su saopštili, Apelacioni i Privredni sud su odbili i saslušanje Kneževića, kao navodnog nalagodvca za izdavanje navodne garancije iz maja 2015. godine, te vještačenje po vještaku finansijske struke i drugo.

"Kompanija Kaspia property holdings nikada nije isplatila nijedan euro Kneževiću, a tužba sa ciljem naplate od Atlas banke u iznosu od 12,5 miliona eura zapravo je pokušaj neosnovanog bogaćenja vlasnika Kaspie. Oni pokušavaju da tuđe isplate koje se odnose na drugi pravni posao prikažu kao svoje", dodaju u Atlas banci.

Apelacioni sud je, kažu, pravno ignorisao navode Kneževića o načinu uspostavljanje poslovnog odnosa sa Gilan Holdingom iz Azerbejdžana, realizaciju tih poslovnih odnosa, a posebno činjenicu da firma Kaspia property holdings nije nikada izvršila bilo kakvu obavezu iz bilo kojeg poslovnog odnosa.

"U pitanju je bio nacrt bankarske garancije za potrebe pregovora sa investicionim grupama, koji Kaspia pokušava da prikaže kao validnu bankarsku garanciju. Atlas banci AD nikada nije podnijet zahtjev za izdavanje bankarske garancije, već zahtjev za izdavanje nacrta bankarske garancije u cilju uspostavljanja poslovnog odnosa, a posebno je ignorisao činjenicu da je za rješavanje eventulanih sporova iz tih poslovnih odnosa dogovoreno pokretanje postupaka u skladu sa Pravilima arbitraže u Londonskom sudu Međunarodne arbitraže", navode u Atlas banci.

Ocjenjuju da zato sudovi u Crnoj Gori nijesu mogli da odlučuju u ovoj pravnoj stvari do okončanja postupaka koji se vode pred ovom arbitražom.