SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VRUĆINE
 
Australija se prži na više od 40 stupnjeva Celzija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.01.2014. - 09:38:53
SYDNEY - Središnji i sjeverni dijelovi Australije prže se već tjedan dana na više od 40 stupnjeva Celzija što pojačava jad stočara koji ubijaju stoku nakon rekordno tople 2013. koja je donijela sušu.
U velikim poljoprivrednim područjima kontinenta temperature su premašile 40 stupnjeva Celzija u većem dijelu proteklog tjedna a 48 stupnjeva zabilježeno je u gradu Birdsvilleu u Queenslandu.

Toplotni val kreće se prema istoku kontinenta i prate ga zdravstvena upozorenja u najvećim gradovima dok se vatrogasci bore s požarima.

Najviše su stradali stočari u Queenslandu u kojem je 50 posto stočnog fonda zemlje.

"Zalihe vode nestaju brzo a preostalu stočnu hranu uništavaju vrućine", kaže Charles Burke, uzgajivač goveda i direktor mesne industrije Agforce u Queenslandu.

"Ova se suša pretvara u potpunu katastrofu".

Monsunske kiše koje su padale prošlog ljeta nisu ispunile očekivanja a na kontinentu je protekla 2013. zabilježena kao prosječno najtoplija od 1910. kada su počela mjerenja temeprature, objavio je australski meteorološki zavod.

"Novi rekord prosječnih godišnjih temepratura u Australiji poseban je zbog toga što se nije dogodio u El Ninjo godini nego u normalnoj godini", kaže stručnjak za klimu David Karoly sa sveučilišta u Melbourneu. Fenomen El Nino zagrijava površinu oceana i donosi toplo i suho vrijeme te često suše.

Stočni fond Australije zbog suše će smanjiti na 25 milijuna grla, objavio je australski državni ured za poljoprivredu i stočartvo.

Australija je treći najveći svjetski izvoznik govedine i njezin bi se izvoz mogao smanjiti jer će stočari nakon ubijanja stoke zbog suše morati obnoviti stočni fond te stoga smanjiti izvoz.