SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VRUĆINE
 
Australija se prži na više od 40 stupnjeva Celzija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.01.2014. - 09:38:53
SYDNEY - Središnji i sjeverni dijelovi Australije prže se već tjedan dana na više od 40 stupnjeva Celzija što pojačava jad stočara koji ubijaju stoku nakon rekordno tople 2013. koja je donijela sušu.
U velikim poljoprivrednim područjima kontinenta temperature su premašile 40 stupnjeva Celzija u većem dijelu proteklog tjedna a 48 stupnjeva zabilježeno je u gradu Birdsvilleu u Queenslandu.

Toplotni val kreće se prema istoku kontinenta i prate ga zdravstvena upozorenja u najvećim gradovima dok se vatrogasci bore s požarima.

Najviše su stradali stočari u Queenslandu u kojem je 50 posto stočnog fonda zemlje.

"Zalihe vode nestaju brzo a preostalu stočnu hranu uništavaju vrućine", kaže Charles Burke, uzgajivač goveda i direktor mesne industrije Agforce u Queenslandu.

"Ova se suša pretvara u potpunu katastrofu".

Monsunske kiše koje su padale prošlog ljeta nisu ispunile očekivanja a na kontinentu je protekla 2013. zabilježena kao prosječno najtoplija od 1910. kada su počela mjerenja temeprature, objavio je australski meteorološki zavod.

"Novi rekord prosječnih godišnjih temepratura u Australiji poseban je zbog toga što se nije dogodio u El Ninjo godini nego u normalnoj godini", kaže stručnjak za klimu David Karoly sa sveučilišta u Melbourneu. Fenomen El Nino zagrijava površinu oceana i donosi toplo i suho vrijeme te često suše.

Stočni fond Australije zbog suše će smanjiti na 25 milijuna grla, objavio je australski državni ured za poljoprivredu i stočartvo.

Australija je treći najveći svjetski izvoznik govedine i njezin bi se izvoz mogao smanjiti jer će stočari nakon ubijanja stoke zbog suše morati obnoviti stočni fond te stoga smanjiti izvoz.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.