SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Australija želi postati najveći svjetski proizvođač medicinske marihuane
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 11.01.2018. - 08:33:18
SYDNEY - Australija cilja na dominaciju svjetskim tržištem medicinske marihuane, prenosi CNN.

Australska vlada nedavno je objavila da će legalizirati izvoz medicinskih proizvoda na bazi kanabisa. "Želimo postati najveći svjetski dobavljač", izjavio je australski ministar zdravstva Greg Hunt.

Stručnjaci predviđaju da će taj potez dovesti do procvata industrije kanabisa u Australiji i novih inozemnih ulaganja u zemlju.

Direktor investicijske tvrtke Peak Asset Management Niv Dagan predviđa da će vrijednost australskog tržišta medicinskom marihuanom do 2020. godine iznositi 1 milijardu dolara. Cijene dionica australskih uzgajivača medicinske marihuane skočile su po objavi vlade. Australskim proizvođačima posebno su zanimljive zemlje koje ne mogu vlastitom proizvodnjom zadovoljiti lokalno tržište, poput Kanade i Njemačke.

Predviđa se da će vrijednost svjetskog tržišta medicinskom marihuanom do 2025. godine prelaziti 55 milijardi američkih dolara.

Najveći izvoznici medicinske marihuane danas su Kanada i Nizozemska, a uvozna tržišta uključuju Njemačku i Hrvatsku.

Legalna međunarodna trgovina marihuanom još uvijek se strogo nadzire.

Prodaja je ograničena na marihuanu za medicinsku upotrebu. Zemlje uvoznice i izvoznice svu prodaju moraju prijaviti UN-ovu Međunarodnom odboru za kontrolu narkotika.

Australsko Ministarstvo zdravstva nada se da će legalizacija izvoza marihuane ojačati lokalnu proizvodnju i osigurati stabilniju ponudu za australske pacijente.

"Naš cilj je osigurati da australski proizvođači postanu broj jedan u svijetu po proizvodnji najkvalitetnijeg medicinskog kanabisa", izjavio je Hunt. Zakon na snagu stupa idući mjesec.

Medicinska marihuana u Australiji je legalizirana 2016. godine, iako različite savezne države imaju različita pravila. Rekreativna upotreba marihuane je zabranjena.

Marihuana se u Australiji propisuje pacijentima koji pate od smrtonosnih bolesti poput raka i HIV-a/AIDS-a, za ublažavanje boli.

Međutim, medicinska marihuana u Australiju još uvijek nije u širokoj uporabi. Prema Huntu, njome se do sada liječilo tek nekoliko stotinjaka pacijenata.

Kako neki liječnici još uvijek ne žele propisivati liječenje marihuanom, australskim pacijentima još je uvijek otežan pristup tom lijeku.