SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCJENE
 
Australska vlada predviđa 20-postotni pad cijena željezne rude u svijetu u 2018.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.01.2018. - 16:58:49
SYDNEY - Australska vlada procjenjuje da će se ove godine cijene željezne rude smanjiti za petinu u odnosu na 2017. godinu, na prosječnih 51,50 dolara po toni, pod utjecajem rastuće globalne ponude i prigušenije potražnje iz najvećeg uvoznika Kine. 

Procjene vlade u Canberri odudaraju od prognozi privatnih tvrtki, poput banaka UBS i Citi koje očekuju da će prosječna cijena iznositi oko 64 dolara po toni, odnosno da će se zadržati na razini prošlogodišnjeg prosjeka, s obzirom na iznenađujuću otpornost tržišta.

Iako je na spot tržištu cijena željezne rude trenutno oko 75 dolara za tonu i kliznula je ispod razine od 52 dolara u lipnju 2017. godine, analitičar za sirovine i energiju pri australskom ministarstvu industrije, inovacija i znanosti David Thurtell skreće pozornost na očekivani pad aktivnosti u kineskoj industriji čelika.

U ministarstvu su, kako dodaje, ipak zadovoljni aktualnim procjenama.
U najnovijem pregledu za robna tržišta australsko ministarstvo predviđa da će cijene nastaviti padati i iduće godine, kada bi se trebale spustiti na prosječnih svega 49 dolara po toni.

"Cijena željezne rudače oscilirat će i u prvim će mjesecima 2018. budući da tržište reagira na neizvjesnost vezano za utjecaj ograničenja u zimskoj proizvodnji na potražnju za željeznom rudačom", upozorili su iz ministarstva. 

Niže cijene zrcalit će rastuće isporuke iz jeftinijih proizvođača i prigušeniju potražnju iz Kine, poručili su u najnovijem pregledu stanja na tržištu.
U Kini je u tijeku proces gašenja zastarjelih, po okoliš štetnih čeličana i indukcijskih peći kako bi se ublažila prekapacitiranost kineskog sektora čelika, podsjeća Reuters.