SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
O0GRANIČENJE
 
Austrija će državljanima Hrvatske do 2020. ograničiti pristup tržištu rada
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.03.2018. - 20:34:47
BEČ - Austrijska vlada namjerava kod Europske komisije zatražiti produljenje prijelaznog razdoblje tijekom kojeg građani Hrvatske nemaju potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada do 2020., javljaju austrijski mediji u ponedjeljak.

U Austriji je 2017. radilo oko 28.000 hrvatskih državljana, a taj broj svake godine raste za dvije do tri tisuće. U isto vrijeme u zemlji živi i 4800 nezaposlenih hrvatskih državljana. Također, u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti trenutno gotovo dvostruko veća nego u Austriji (10,4 % naprema 5,4 %).

 O tome da će Austrija iskoristiti svih sedam godina za ograničavanje pristupa hrvatskim radnicima koje ima na raspolaganju po pravilima Europske unije, počelo se u tamošnjoj javnosti govoriti početkom ove godine.  

Sve je započelo napadom lidera socijaldemokrata i donedavnog kancelara Christiana Kerna koji je baš građane Hrvatske izdvojio kao potencijalnu opasnost za tržište rada u alpskoj republici. Kern je gospodarski program nove vlade napao kao “program osiromašivanja”, u kojem će se provesti “razgrađivanje socijalnih prava” i “tržište jeftinog rada”. Naročito se na meti njegovih kritika nalazi najavljeni potez austrijske vlade da će se preko liste deficitarnih zanimanja austrijsko tržište rada posve otvoriti za članice EU-a.

Austrijski su pak mediji pisali da bi se kod njih u kratkom roku moglo naseliti i do 150 tisuća Hrvata koji masovno bježe od siromaštva i nezaposlenosti u svojoj zemlji. Sada je jasno kako je austrijska desničarska vlada odlučila povući potez na koji ih je pritiskala i opozicija i dio medija, dok će Hrvati nova radna mjesta nastaviti tražiti u Njemačkoj i Irskoj.